Азис с Папи Ханс и Галена с Криско най-гледани

В последните години ставаме свидетели на тенденция, която става все по-популярна сред родните изпълнители.

Колаборациите между звезди от различните жанрове е една свежа идея, която все по-бързо започва да се износва. Подобни проекти със сигурност събуждат интереса на огромен процент от феновете и на двамата изпълнители – явление, превръщащо се в скрита формула за успех и популярност. В повечето случаи скандалните парчета бързо спечелват публиката, пренаситена от вече добре познатите стандартни за всеки стил песни.

Ново

Най-новата колаборация на Боро Първи с Мариус Куркински изненада феновете с едно нестандартно и разнообразно парче – “Черни очила“. Инициативата зад иновативния дует е на Боро, който се оказва голям фен на актьора. Рапърът признава, че бил почти сигурен, че предложението му ще бъде отхвърлено и започнал да мисли други варианти още преди да получи отговор.

До Мариус достигнало почти завършеното парче, като Боро оставил актьорът да напише текста към своята част спрямо личните си мисли и чувства. Именно почти готовият проект вдъхновил Куркински да прекрати 20-годишната си музикална пауза. Своята част Мариус избира да посвети на пожелания за успехи към рапъра. Режисьорът на моноспектакъла „Черното пиле“ се оказва фен на рап музиката и намира творчеството на Боро Първи за много искрено, реално и спонтанно. Двамата варненци включват черното пиле в текстовете си. Борис решил първи да включи образа, като жест към Мариус и неговото творчество.

Баница

Не по-малко изненадващ е дуетът между обичания варненски рапър Явор Янакиев – 100 Кила и екстравагантния танцьор, певец и хореограф – Иво Димчев. Парчето, под закачливото име „Баница“, беше пуснато в Ютуб в последните дни от месец ноември и се радва на вълна от разнообразни впечатления. 100 Кила разказва, че научил за Иво от скандалния Джейсън Брад Люис и веднага го последвал в социалните мрежи.

След време рапърът потърсил допълнителна информация за Димчев в интернет и разбрал, че българинът е вече световна звезда. Варненецът се свързал с екстравагантния изпълнител и му предложил да работят по съвместен проект. Зад текста на дуета седят дружните усилия на Килата и Иво. За очаквано нестандартния стайлинг и режисурата на клипа се е погрижил отново Димчев.

Чалга

В разгара на лятото Краля на попфолка – Азис, се превърна в новата дуетна половинка на Константин Трендафилов, по-известен като Папи Ханс. В типичен стил и за двамата изпълнители парчето „Тясно“ представлява скандален текст, с още по-скандален клип, в който се кълчат млади, оскъдно облечени момичета. Проектът е резултат от творчеството на дуета по време на пролетната карантина, а по създаването на музиката и текста Азис и Папи Ханс работили рамо до рамо. В резултат на горещия летен хит редица фенове започнаха да спекулират за евентуална романтична афера между двамата, но Азис побърза да публикува гневен пост в социалните медии, с който насърчава хората просто да слушат парчето и да не задават излишни въпроси.

В рамките на няколко месеца вероятно най-хитовата дуетна двойка за годината – фолкдивата Галена и рапърът Криско, пуснаха две нови песни. През лятото двамата популярни изпълнители обединиха творческите си сили и създадоха най-популярното за сезона парче – „Красиви лъжи“. Проектът съчетава хармонично ритмите на няколко стила и спорно може да бъде наречен напълно чалга хит. В началото на ноември двамата изпълнители реализираха и втори проект, който се превърна в абсолютен фурор. Двамата твърдят, че зад новата им песен „Кавала кючек“ седи само една седмица подготовка. Този път текстът, звученето и клипът са създадени в напълно ретро чалга стил.

Мнения

Съвсем очаквано нестандартните колаборации предизвикват разнообразни коментари както сред феновете, така и сред колегите на участниците в проектите. Преди време Александър Христов, чиято звезда изгря във формата „ Гласът на България“, споделя пред „Телеграф“: „Трябва да си извървял доста дълъг път, за да можеш да комбинираш различните музикални стилове добре. Трябва да си взел по малко от всеки жанр и същевременно да си чул по много.

Страхотно е, че има много песни, по този начин хората се стимулират да пишат още и още парчета, за съжаление качествените такива продължават да са малък процент“. На подобно мнение е и един от финалистите от „Х-Фактор“ 2014 г. – Траян Костов: „В музиката няма грешки, а различно звучене. Има изпълнители, които пеят добре, но пък залагат на грешни парчета. Нещата трябва да се усещат. Комбинацията не е лош похват. Аз съм човек на музикантската музика – мелодия и детайли, всичко трябва да е изпипано“.

Алисия смени стила със „СкандаУ“

Едни от първите творци, решили да заложат на нестандартен дует, са група „СкандаУ“ и фолкпевицата Алисия, реализирайки песента „Моят рай“. Колаборацията от 2015 г. се превърна в любимо парче на младежите, които за пръв пръв път видяха добре познатата Алисия в изпълнение на различен жанр. Към парчето се включи и изпълнителят Н.А.С.О., който стана разпознаваем от редица чалга дуети.