Бижута с любимия камък на Клеопатра ни носят късмет през 2023 г.

Тенденциите при бижутата и аксесоарите всяка година се определят основно от китайския зодиак, според който през 2023 г. ще властва Черният воден заек. Всеки елемент от източния зодиак е свързан с различни цветове и камъни, които го характеризират и носят късмет и благополучие на своите притежатели.

През новата година трябва да забравим за златните накити и да носим единствено сребро. То е благородният метал, който отговаря на Черния воден заек. Ако искаме да засилим добрата енергия, можем към бижутата да добавим и фигурка на заек, която да играе ролята на талисман. Добре е тя винаги да бъде с нас, когато имаме важни срещи и събития. Що се отнася до естествените камъни, които освен красота притежават и силна енергия, през 2023 г. на почит ще бъде аметистът. От древни времена той е определян за един от най-силно енергийните камъни. Представлява разновидност на кварца и има богата история, изпъстрена с легенди, обичаи и вярвания. Виолетовите му лъчи носят вълшебната сила на мечтите, вдъхновението и стимулират креативността. Неслучайно самата Клеопатра е носила бижу с аметист.

В средновековна Европа пък е бил дори по-скъп от диаманта и е бил неизменен атрибут на духовната власт. Известен е като архиерейски или епископски камък и бил даряван при посвещение в съответния духовен сан. Свързвали го с апостол Матей и Св. Троица, украсявали с него икони, кръстове и олтари. Кръстоносците го окачвали на броениците си. Короната на руската царица Ирина Годунова също била украсена с огромни наситенолилави аметисти. Императрица Екатерина II пък притежавала огърлица със старинни аметисти, продадена на търг през 1906 г. На коронацията си покойната британска кралица Елизабет II също носила корона, на върха на която имало огромен аметист. Лилавият цвят е почитан от кралските особи и именно затова точно този камък е сред любимите на благородниците в цял свят.

Аметистът е изключително благотворен за ума – успокоява го или го стимулира според това, което е подходящо. Помага за съсредоточаване и контролиране на способностите, асимилирането на нови идеи. Осигурява спокойна атмосфера, отключва късмета и успеха. Смята се, че спомага вземането на важни решения. Точно затова кралските особи винаги го носели в особено трудни моменти.

Въпреки че в древността е бил любимец на много божества, цената му съвсем не е безбожно висока, каквато е била в миналото, когато стойността му се е равнявала с тази на рубините и изумрудите. Днес можете да откриете бижута с аметист на пазара и на цени до 20 лева.

Previous post Римляните празнували Коледа с оргии, хазарт и пиянство до припадък
Next post Наклонената кула в Пиза се изправи с 4 сантиметра за 20 години