Будим се по 100 пъти нощем, но не го забелязваме

Повечето хора смятат, че добрият сън е непрекъснат и продължителен, но грешат. Ново проучване показа, че през нощта мозъкът ни се събужда повече от сто пъти и това се случва всяка вечер, пише Scitech Daily.

Учени от университета в Копенхаген проведоха ново изследване на съня. За да направят това, те прикрепиха микроскопични стъклени оптични влакна и генетично модифицирани „рецептори за светлина“ към мозъците на опитни мишки. С помощта на тези устройства учените измерват нивото на норепинефрин по време на сън на мишките и го сравняват с електрическата активност на мозъка.

След това изследователите проведоха серия от тестове на паметта, използвайки импланти за увеличаване на амплитудата на вълните на норепинефрин и заключиха, че това може да подобри паметта на мишките. Първо на субектите било позволено да подушат два еднакви предмета, след това били приспивани и след като се събудили, отново им било позволено да подушат два предмета, единият от които бил нов. Учените заключават, че мишките с най-много норепинефринови долини развиват „супер памет“ – те си спомнят обекта, който са видели преди сън, пише в. Струма.

Въпреки факта, че изследването е проведено върху мишки, учените са уверени, че резултатите от него са приложими и за хората, тъй като изследваните биомеханизми са еднакви за всички бозайници.

По време на изследването учените установяват, че през цялата нощ нашият мозък се събужда повече от сто пъти, но тези събуждания са толкова краткотрайни, че ние просто не ги забелязваме. Хормонът на стреса, норепинефринът, е отговорен за тези събуждания, той е отговорен за това как се наспиваме и какво си спомняме от предишен сън. Учените вярват, че вълните на норепинефрин изглежда нулират мозъка, така че когато се събудите, той отново ще бъде готов да съхранява данни, когато отново се потопите в сънища.

Любопитно е, че по-ранни проучвания показват, че норепинефринът е неактивен по време на сън. Ето защо резултатите, получени по време на този експеримент, изненадаха научната общност – оказа се, че докато спим, нивото на хормона на стреса се повишава и спада на вълни. Високото ниво показва, че мозъкът е буден за кратко, докато ниското ниво на норепинефрин показва, че спите.

Учените смятат, че отнема около 30 секунди от един „пик“ на концентрацията на хормона на стреса до друг, а качеството на съня, пикът на следващия пик и степента на събуждане на мозъка зависят от така наречените норадреналинови долини (ниско ниво).