Бум на онлайн секса заради коронавируса

„Ковид-19“ е предизвикал истински „бум“ на секса „он лайн“ и на порнографията сред тийнейджърите на Италия – до този извод стигна в нарочно проучване специализираната в изучаването на проблемите на младите хора на Апенините фондация „Фореста“.

Сътрудниците на институцията са интервюирали 5000 италианчета между 14 и 18 години от три големи области на страната, след което са направили единодушно заключението, че пандемията е променила коренно стила на половия живот и секс-привичките на подрастващите. Като според ръководителя на проучването проф. Карло Фореста става дума за изграждането на ново отношение на тийнейджърите към сексуалността – принудени от всевъзможни забрани да си стоят вкъщи, те я изживяват пред еканите на компютъра, таблета или смарт-телефона много по-свободно и с доста по-малко задръжки.

Доста интересно е твърдението на Фондацията „Фореста“, че във времето на „Ковид-19“ италианчетата са преоткрили своята сексуалност благодарение на интернет. Така например в сравнение с периода 2018 – 2019-та година през 2020 – 2021-ва се е удвоил броят на подрастващите, които се доверяват безпроблемно на сайтовете за запознанства в мрежата. Рязък скок нагоре пък се констатира най-вече към порнографията, която вече изглежда като нова и постоянна привичка най-вече за момичетата, позволяваща им да се отдават волно на автоеротизъм.

Иначе казано да експериментират телесни удоволствия, да се задоволяват без да дават сметка на когото и да било, без да имат неудобни свидетели, като бъдат самите себе си. Процъфтяват също така, при това при двата пола, както секстинга – размяната на съобщения, снимки или клипчета със сексуално съдържание, така и киберсекса – виртуалния секс, при който двама души комуникират в мрежата, стимулират се взаимно и се самозадоволяват.

Другата констатирана от социолозите тенденция е увеличаването сред момчетата на броя на тези, които обявяват открито, че не са хетеросексуални – през 2018-2019-та те са били 8%, докато във времето на „Ковид-19“ или през 2020-2021-ва те са вече 15%.

Но момичетата определено ги бият по сексуална флуидност, защото при тях този показател е бил преди нашествието на коронавируса на ниво 22%, докато при пандемията се е качил на 29%. За ръководителя на изследването проф. Карло Фореста тази тенденция свидетелства за развитието по време на пандемията преди всичко сред подрастващите италианки на новоосъзната полова флуидност, тъй като „он лайн“ те демонстрират своята сексулност без задръжки, като най-вече не са притискани от възпиращи ги психологически фактори.

Любопитен е изводът в изследването, че от началото на пандемията италианчетата консумират определено по-малко алкохол и наркотици – може би и защото доставката на затворените вкъщи млади хора особено на наркотиците е доста трудна, гадаят социолозите.