България в голямото наддаване за оскарите

Благодарим ти, че си такова вдъхновение за източноевропейските актьори! Ти доказа, че това е възможно! С тези думи се отправи гилдията в Молдова към първата българска актриса с номинация за „Оскар“ – Мария Бакалова. Докато у нас се делим на отбори „за“ и „против“ ролята и филма, с които 24-годишната бургазлийка стигна до Американската академия, в Румъния също й благодарят за това, че е пречупила културните граници по пътя към Холивуд.

Пробивът на актрисата на оскарите се оказа исторически не само за България, но и за цяла Източна Европа. Бакалова е първият артист от този регион с номинация за последните 54 години. И е едва третият такъв в цялата 93-годишна история на академията.

Дали ще вземе самата статуетка?

Отговорът ще разберем окончателно на 25 април, когато ще се проведе церемонията за връчването на наградите „Оскар“. Преди това обаче със свои си прогнози излизат букмейкърските сайтове, според които с едни гърди пред българката е звездата Юн Юх-джунг от „Минари“ – един от често споменаваните филми в рамките на наградния сезон.

Въпреки че коефициентът за корейската актриса е по-нисък, то самите киномани залагат най-често за триумфа на Бакалова. Според данни на генератора Oddschecker, 40 на сто от потребителите смятат, че с най-голям шанс да вземе статуетката е именно българката.

Извън букмейкърските сайтове зрителите стискат палци и на Глен Клоуз, която държи рекорда за най-много номинации без победа на оскарите. Тази седмица 73-годишната звезда влезе и в списъка на петте актриси с най-много номинации. Освен нея тук попадат още Мерил Стрийп, Катрин Хепбърн, Бети Дейвис и Джералдин Пейдж. Клоуз в същото време е с шанс да грабне и антинаградата „Златна малинка“ заради същото това свое изпълнение в Hillbilly Elegy. Този феномен се забелязва едва за трети път в историята.

Бакалова, в интерес на истината, също бе

спомената в номинациите на златните малинки

В категорията си за дуо обаче тя е в компанията на Руди Джулиани, като тук не се оценяват толкова актьорската игра, колкото т. нар. „химия“ между участниците в сцената. Ето защо мнозина смятат номинацията всъщност за факт с положителен знак, що се отнася изпълнението на дъщерята на Борат.

И макар че у нас със сигурност ще тръпнем в най-голямо очакване да разберем развоя на точно тази категория, то големият въпрос в по-голям мащаб е дали академията ще продължи започнатото от миналата година и ще прояви чувство за приемственост между всички раси и култури. След историческата победа на „Паразит“ от миналия февруари и в номинациите си сега институцията впечатлява с толерантността си на фона на „белите оскари“ от 2015 и 2016 г. И макар че не стъпва и на малкия пръст на Британската филмова академия (67% от номинираните в актьорска категория са представители на малцинствена етническа група – б.а.), все пак бележи напредък и в това отношение. Така Стивън Ян от „Минари“ е първият „азиатски американец“, номиниран за изпълнение в главна роля. Риз Ахмед от Sound Of Metal е първият представител на пакистанския произход в категорията. Режисьорът Клои Жао („Земя на номади“) пък е първата цветнокожа жена, получила цели 4 номинации за „Оскар“.

Именно представителките на нежния пол са другата група хора, към които академията се стреми да избягва дискриминация. Дали успява, е все още субективен въпрос, но със сигурност прави крачка в тази посока с тазгодишните си фаворити. Така сред режисьорите за първи път в историята на наградите има 2 жени – Жао и Емералд Фенел („Обещаваща млада жена“). След тази седмица общият брой на номинирани за „Оскар“ дами режисьори през всички тези 93 години стига до… 7. Тук следва да се отбележи, че според пресата отвъд Океана изненадваща остава липсата на номинация за Реджина Кинг, която направи дебюта си на тази позиция с „Една нощ в Маями“. Интересен е и пропускът на „Ма Рейни: Майката на блуса“ сред претендентите за най-добър филм. Според регламента на отличията в категорията могат да влязат до 10 заглавия. Тази година обаче членовете на академията са харесали само 8.

Далеч не толкова учудващо е доминирането на „Манк“

в номинациите. През годините академията е показала, че симпатизира на заглавия, разказващи за миналото на Холивуд. Конкретно в този филм на Дейвид Финчър акцентът е поставен върху написването на „Гражданинът Кейн“. Въпреки това филмът е поставен едва на 6-о място от букмейкърите в своеобразната им класация за топ отличието на оскарите. На първо е поставен „Земя на номади“.

Сред актьорите пък сайтовете за залагания предвещават посмъртно отличие за Чадуик Боузман („Ма Рейни: Майката на блуса“). Следва го Антъни Хопкинс, който заради превъплъщението си в „Бащата“ подобри рекорда за най-възрастен актьор с номинация за „Оскар“. Звездата, която последно отпразнува 83-ия си рожден ден, измести Ричард Фарнсуърт, заковал номинация на 79-годишна възраст през 2000 г. В случай на триумф от страна на Хопкинс той ще подобри рекорда и на Хенри Форда за най-възрастен носител на статуетката.

Кери Мълиган от „Обещаваща млада жена“ пък е фаворитката на букмейкърите измежду актрисите в главна роля.

Previous post Венета го обича черен и по много… шоколада
Next post Българска диско кралица се разведе с брата на скандален певец