Васко Василев стана рекламно лице на Валенсия

Световноизвестният цигулар Васко Василев блесна в нова светлина. Виртуозът е сред главните лица в документалния филм Massanassa Viva, който цели да популяризира красотите и културата на Валенсия, Испания. И по-точно – тези на община Масанаса.

Създателите на проекта го описват като „документален поклон пред града, културата и традициите, представен чрез универсалния език на музиката“.

Във филма, който се разгръща в малко повече от 44 минути, виждаме изпълнения на родния майстор на тънката струна на различни локации, сред които градски улици и чудни полета.

Фенове от България и чужбина побързаха да го поздравят за представянето му. Продукцията е финансирана от кметството на Масанаса.

Припомняме, че в края на март Васко Василев участва в подобен проект, но родно производство. Тогава виртуозът пропътува пътя от Валенсия до България за да свири по снежните върхове на Пирин. Цигуларят прекара три дни от изгрев слънце до късно през нощта на белоснежните писти на Пирин. Начинанието си завърши облечен само с костюм, каращ ски, свирейки „Зима” от “Годишните времена” на Вивалди. Музикалният шедьовър прозвуча на 2525 м надморска височина в изпълнение на цигулка Калкани от 1714 г.

„Няма по-безценен спомен от изгрева в Пирин, под връх Тодорка, когато малко след 7 ч. сутринта виждаш как се събужда природата. Усещането е нереално – едновременно приземяващо и космическо. Възможността да стана свидетел на това три поредни сутрини намирам за голям подарък и благодаря на Юлен за поканата да споделя красотата на българската природа чрез музика“, сподели тогава той. Всичко това Маестрото направи по повод стартовете за Световната купа в гигантския слалом за мъже и за Световното първенство за младежи по ски алпийски дисциплини.