Вижте кой е големият победител на Пирин Фолк 2021

Донко Марков – така се казва младият победител на конкурса за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2021. Той грабна голямата награда, след като единодушно бе избран за фаворит и от фестивалното, и от журналистическото жури на тазгодишното издание.

Той отвя конкуренцията с песента „Море три години“, а след него по решение на фестивалното жури се наредиха още Петя Панева с „Ой, Гюрошице“ и Християна Гогева с „Пандура девойка“. Награда на Фен Фолк ТВ пък бе връчена на Антонио Симеонов за изпълнение на „Белото Марийче“.

Тази година конкурсът и награждаването на Пирин Фолк за първи път се проведоха в една вечер. Победителите станаха ясни веднага след края на конкурсната част и призовете бяха връчени.

Общо 15 артисти се бореха за отличието за изпълнение на живо на песни от македонската фолклорна област. Хореографиите бяха поверени на Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев и ТС „Празник“ с ръководител Михаил Митрев.

Припомняме, че фестивалното жури се ръководи от фолклориста от БАН и преподавател в Алма Матер проф. д.н. Венцислав Димов. Членове са: поетесата и писателка Надежда Захариева, композиторът и аранжорът Димитър Динев, кметът на Община Сандански Атанас Стоянов, известната певица и вокален педагог Севдалина Спасова, Генчо Генчев – културен деятел в областта на българския фолклор, основател на фестивала „Фолклорен извор“ и кмет на Свищов, и македонският фолклорист Милан Завков. Журналистическото жури пък оглавява музикалният редактор и водещ в Радио Благоевград Даниела Маринова.

Previous post Егейският остров на Апокалипсиса
Next post Вики от „Мастило” разпродаде дрехите си