Виктор Божинов и „Група Жигули“ откриват Празника на бг киното в Рим

Четиринадесетото издание на Празника на българското кино в Рим се завръща от 9 до 11 юли в Casa del Cinema във Вечния град, за да покаже на италианската публика и българската общност там най-доброто от новата родна филмова продукция. Събитието се организира по традиция от Българския културен институт в Рим и неговия директор, актрисата Жана Яковлева.

Празникът на българското кино се открива на 9 юли (21.00 ч.) с „Голата истина за група Жигули” в присъствието на режисьора Виктор Божинов и на актьори от продукцията. Със своите комични обрати, ударен диалог и силна актьорска игра лентата въвлича зрителите в историята на бивши музиканти, които са се разделили преди повече от 30 години.

В събота, 10 юли (18.00 ч.), ще бъде прожектиран „Физика на тъгата” – новият анимационен филм на номинирания за „Оскар” аниматор Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов. Филмът проследява живота на непознат мъж, който пресява спомените от младостта си в България до все по-откъснатия от корените му меланхоличен живот в Канада. Също в събота (19.00 ч.), в сътрудничество с филмовия фестивал в Триест Alpe Adria Cinema, ще бъде прожектиран филмът „Бащата” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, вече познати в Италия със своите предишни работи „Слава” и „Урок”, разпространени по екраните от IWonder.

С публиката ще се срещне сценаристът на филма Дечо Таралежков. Вечерната прожекция (21.00 ч.) е за новия филм на режисьора Виктор Чучков по романа на Захари Карабашлиев, „18% сиво” – драматичната любовна история между Захари и Стела, „филм за любовта, мечтите, оцеляването и надеждите и още веднъж за любовта”, по думите на режисьора Виктор Чучков. За среща с публиката в Рим пристигат актьорът Руши Видинлиев и продуцентът Борислав Чучков.

В неделя, 11 юли, е отделено време и за документални филми. В 17.30 ч. ще бъде представен „Формулата на Тео“ – историята на преподавателя по физика Теодосий Теодосиев, създател на уникален в света метод за формиране и развитие на интелекта, разказана от режисьора Николай Василев. В 19.00 ч. Найо Тицин ще представи новия си документален филм „Стихията Медея”, който проследява творческия процес по създаването на театралния и социален проект „Медея“ с участието на актрисата Снежина Петрова. Проектът интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София.

Празникът на българското кино в Рим се закрива в 21.00 ч. в неделя с цифрово възстановената версия на един от най-обичаните български класически филми – „Ханът и империята”, по трилогията на режисьора Людмил Стайков „Хан Аспарух” (1981), представен от актрисата Аня Пенчева и проф. Станислав Семерджиев, който е сред сценаристите на продукцията.

Всички филми ще бъдат прожектирани в оригинал със субтитри на италиански език. Входът е свободен до изчерпване на свободните места.

Previous post Джена отпразнува рождения си ден с излезлия от затвора Стоян Канара
Next post Мария готова за нов брак