Градовете, които си мислите, че са столици, но не са

Може би не точно вие, но много хора по света често бъркат столиците на различните държави. И то не на някои малки, отдалечени и бедни страни, а на такива, в които много хора си мечтаят да живеят – като Канада, например.

Има градове, които са успели да станат най-големите, най-богатите, най-добрите възможни в своята страна, но не са постигнали едно нещо – да се превърнат в столици.

А в същото време те са толкова известни, че хората често ги смятат за столици. И вие ли сте от тези хора? Вижте следващия списък:

Рио де Жанейро

След като прочутият карнавал и най-известните туристически атракции се намират в Рио, човек лесно може да се помисли, че това е столицата на Бразилия. Всъщност столицата е град Бразилия (на португалски държавата и градът се произнасят по различен начин – Brasil и Brasília).

Планирано било Бразилия да замени Рио като столица през 1960 г. Днес никой от тях не е най-големият град. Тази титла се пада на Сао Пауло.

Сидни (или Мелбърн)

Сидни и Мелбърн били съперници за това кой да стане столица на Австралия. Но нейната истинска столица е Канбера. Тя била избрана за такава през 1908 г. като компромис.

Истанбул

Столицата на Турция е Анкара, която е избрана заради централното си местоположение и за дистанциране на светското управление на Мустафа Кемал Ататюрк от бившата Османска империя. Днес населението на Анкара е около 5 млн., а това на Истанбул – над 14 млн., пише 203challenges.com.

Торонто (Монреал, Ванкувър)

Торонто е бил столица на обединената Провинция Канада за два кратки периода през 19-и век. И Монреал е бил столица на Провинция Канада в средата на 19-и век. Ванкувър никога не е носил такава титла. Истинската столица Отава има три пъти по-малки обитатели от най-големия град – Торонто.

Цюрих (или Женева)

Може да сте чували за много от градовете в Швейцария и никога да не сте се натъквали на името на столицата. Всъщност Швейцария е децентрализирана федерална страна, която няма нито президент, нито премиер. Няма и официална столица.

Затова се счита, че „федералният град“ е де факто столица на Швейцария. Там са седалищата на Федералния съвет и Федералното събрание.

Маракеш (или Казабланка)

Маракеш и Фез са били няколко пъти столици на Мароко. До началото на 20-и век страната често е наричана Кралство Маракеш. Казабланка пък е най-големият град в момент. Но истинската столица е Рабат. Избрана е за такава от французите, които пристигат през 1912 г. и считат Маракеш за прекалено непокорен.

Йоханесбург

Всъщност Южноафриканската република има три столици. Йоханесбург не се класира за такава. Административната столица е Претория, законодателната – Кейптаун, а Блумфонтейн е съдебната.

Янгон

До 2006 г. Янгон наистина е столица на Мианмар. Но малко хора са чули новината за преместването на главния град и все още вярват, че това е така. Истинската столица е Найпидо. Но не се тревожете, още има и хора, които не са чули, че Мианмар е новото име на държавата, която те познават като Бирма.

Previous post Нагла булка поиска нещо немислимо от бившата жена на бъдещия си мъж
Next post Кари Брадшоу подкрепя жените, обвинили Тузара в насилие