Дават почетен „Златен глобус“ на Джейн Фонда

Почетна награда за цялостен принос към филмовата индустрия ще получи актрисата Джейн Фонда в рамките на 78-ото раздаване на наградите „Златен глобус“. Церемонията, в която Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ще откроят отличниците в киното и телевизията, ще се състои на 28 февруари. А на Фонда ще се падне честта да приеме приза „Сесил Б. Демил“.

„Безспорният й талант й донесе най-високото признание. Професионалният й път претърпя много обрати, но непоколебимата й решимост да предизвиква промяна остава непроменена“, коментира Али Стар – президентът на Асоциацията по повод почетната награда на Фонда.

Наградата на името на Демил се връчва всяка година. Сред предишните й лауреати са Том Ханкс, Джеф Бриджис, Опра Уинфри, Морган Фрийман, Мерил Стрийп, Барбра Стрейзанд, Сидни Поатие.

83-годишната актриса е сред най-популярните в меката на американското кино. Снимала се е в продукции като „Култ“, „Завръщане у дома“, „От 9 до 5“, „Правилата на Джорджия“, „Свекървище“, „Уморените коне ги убиват, нали“ и много други. Тя е дъщеря на носителя на „Оскар“ Хенри Фонда и сестра на Питър Фонда. Самата актриса си заслужава две златни статуетки от Американската филмова академия.