Данчо Караджов с 300 лв. пенсия, не можел да си купи хапчета

Рок легендата Йордан Караджов е сред най-новите ВИП пенсионери. Той взема пари за старост от едва 1 година, но бил крайно разочарован от техния размер. Легендата на група „Сигнал” успял да върже едва 300 лева за своите 43 години на сцена.

„Тези пари за нищо не стигат. Само за лекарствата за кръвното и диабета”, жалва се Караджов, който вече няма да прибира чак толкова символична сума след предстоящото увеличение от 1 октомври. До известна степен рокаджията бил обиден, че не бил предложен за пожизнена наградна пенсия, както доста от неговите колеги. Не попаднал и в списъците на Министерството на културата с помощи в размер на 300 или 500 лева за изявени творци, които те ще получават в рамките на 3 години.

От НОИ „ощетили” Караджов небезпричинно. Преди години около него се завихри скандал заради системния му пропуск да си плаща здравните осигуровки. Той беше натрупал големи задължения и беше прескачал вноските в продължение на дълги месеци. Негови колеги от музикалната гилдия подозират, че и с пенсионните осигуровки е действал така, затова не е могъл да вземе по-прилична пенсия, когато навършил необходимата възраст.

Данчо отдавна е самоосигуряващо се лице и не се води на договор към никоя продуцентска компания, която да му погасява ежемесечно съответните задължения към държавата. Повечето певци у нас, с изключение на тези в чалга гилдията, също са свободни електрони и сами трябва да се грижат за административните си дела. Мнозина от тях се доверяват на счетоводители, но и така има пострадали, като Силвия Кацарова, която беше лишена от пенсия точно защото финансистът й я прецакал. Вземал й парите, а не внасял нищо. Затова елзетката се задоволява само с инвалидни помощи покрай ТЕЛК-а заради проблемите й с крака.