Деян Донков и Радина Кърджилова се потапят в „Нирвана“

На 17 и 18 декември Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще представи новата си премиера „Нирвана“ от Константин Илиев. Режисьор на постановката е Стилиян Петров, сценограф Никола Тороманов, композитор Милен Кукошаров. В ролите ще видим Деян Донков като мъжа и Радина Кърджилова като жената.

„Да обяснявам защо двамата герои на пиесата ми са Лора и Яворов, е все едно да обяснявам защо толкова автори в най-различни времена са се насочвали към едни и същи герои – Едип, Антигона, Електра, Сизиф. За нашата културна история двойката Яворов-Лора е мит, който е привличал и ще привлича вниманието на мнозина. Защото случилото се между тях не е нещастна случка от интерес за криминалистиката и в частност за съдебната медицина“, казва авторът Константин Илиев през април 1983 г. в текста от програмата за първата сценична реализация на пиесата.

„Става дума за хора, събрали в себе си много от духа на епохата, а същевременно и за индивидуалности, конфликтуващи въз основа на едно противоречие, характерно не само за конкретното историческо време. Затова в пиесата те не са обозначени като Лора и Яворов, а като Мъжът и Жената. Защо фабулата възпроизвежда само двата последни часа от последната им нощ, е въпрос, засягащ по-скоро занаята, драматургичната техника, ако може да има такова понятие“, допълва той.

По думите му за взаимоотношенията на Лора и Яворов може да се разкаже и по друг начин – чрез ретроспекции, чрез включване на различни по време и място сцени, на принципа на монтажа – чрез едно по-епическо повествование. В случая двама души – мъж и жена, застават един срещу друг, за да си кажат всичко, което имат да си казват. Иалогът завършва с два изстрела.

„Този начин на изграждане на действието е по-труден, но темата задължава да се избере трудното. Вероятно и за един скулптор е много по-лесно да направи човешка фигура от восък или, да речем, от сняг, но той избира материал, който се съпротивлява – мрамор, например. Материалът трябва да се съпротивлява, за да предизвика всичките сили на този, който се бори с него“, допълва Константин Илиев.

„Аорта“ е латинска дума. Означава главна артерия, която излиза от лявата камера на сърцето. Човекът, другите бозайници и птиците имат аорта. Влечугите нямат. Аорта имат и човешките поселения. В големия град между Стара планина и Витоша тя се нарича „Улица Раковски“. Обичам я. Най вече заради шестте театъра по протежението й. Без тях София няма да диша. Наименованието на един от тези жизнено важни елементи от анатомията на града съдържа цифра 199″, пише Константин Илиев през декември 2021 г.

„Когато „Нирвана“ се играе за първи път на сцена, режисьорът Стилиян Петров е бил на три годинки, Деян Донков – на 8, а Радина Кърджилова – все още неродена. Днес те се срещат с текста през погледа на нашите времена. Но светът в пиесата на Константин Илиев е толкова дълбок и достоверен, че той живее във всяка фибра на културата ни по категоричен начин. И във всички времена. И сега, 38 години по-късно, имате възможността да се срещнете с Яворов и Лора в онази нощ, която е частица от най-страстната и най-опасната история на нашия български дух“, коментира драматургът Андрей Филипов.

Следващите представления на „Нирвана“ са на 30 декември, 9 и 24 януари 2022 г.

Previous post Сузанита се похвали с нова корекция
Next post Ледената кралица Асдис Ран качи 15 кила