Евгени Минчев: Не вярвам тялото на Елизабет II да е в ковчега, восъчна фигура e

Единственият българин, докосвал се до кралското семейство, коментира кончината на кралица Елизабет II и сподели своето мнение около погребението ѝ. Според него в ковчега, който бива изложен за поклонения, не се намира тялото на кралицата, а восъчна кукла. Минчев заяви, че кралицата е институция и личност, която много ще липсва на британското общество. По негови думи сега монархията ще се промени, но за добро или лошо, тепърва предстои да разберем. Евгени Минчев сподели, че би се радвал да има такава институция и в България.

“Това е занаят, тя заспива и се събужда с мисъл за служба към народа. Консервативен монарх, който отпуска юздите, когато е необходимо. Тази смърт е реклама за кралското семейство и монархията”, казва Евгени Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Лорд Евгени Минчев е единственият българин, докосвал се неведнъж или два пъти до кралското семейство. Той е посланик на Британското парламентарно общество за култура, мода и спорт, в комитета е на благотворителния бал за Британския кралски легион. Познава отблизо кралския двор и изпитва почит и уважение както към кралица Елизабет Втора, така и към членове на нейното семейство – сред тях внучките на кралицата Беатрис и Юджени. Макар да не се е срещал лично с кралицата, Евгени Минчев знае много неща за живота ѝ. Познава лично и фризьора ѝ. Познава и човека, който отговаря за кетъринга на Бъкингамския дворец. От 15 години е приятел и с лейди Колин Кембъл – кралския биограф. Именно в нейния замък ще отседне в дните преди погребението.

“Тя написа много книги за Даяна, след това написа за покойната Елизабет Втора и покойния принц Филип, написа и за Хари и Меган, ние се познаваме повече от 15 години, имаме непрестанна връзка, тя идва в България. Тя е достатъчно дискретна, за да говори за кралското семейство, аз се радвам да чета нейните книги, присъствал съм как хора казват какво следва да напише в следващата книга, за да бъде политически коректна, не се е съгласявала. Тя много уважава кралицата и кралското семейство, не знам дали е реципрочно, лейди Колин остава с уважение към кралицата”, сподели Минчев.

Лорд Минчев няма да присъства на погребението, но споделя, че цялата траурна церемония му дотежава. “Лично аз мисля, че е проява на лош вкус да се разнася това тяло, а и не вярвам това тяло да е вътре, предполагам, че може да се ползва восъчна фигура на кралицата”, уточни лордът.

За Евгени Минчев кралицата е институция, личност която много ще липсва на британското общество. Казва, че сега монархията ще се промени, за добро или лошо – тепърва ще се разбере “Не знам как ще се развие под кралстването на крал Чарлз Трети, той няма тази репутация като майка си, но това може би е един реванш. Ще се появи дългият пръст на Камила, това ще е едно странно кралстване. Това е занаят, тези хора се раждат в такова семейство, с такова възпитание, за разлика от баща си Чарлз не е завършил военно училище, може би не е добре подготвен въпреки бляскавата си униформа. Той може би ще поиска малко да си покралства, защото Камила би искала да бъде кралица известно време, това е била нейната мечта – да бъде в това семейство, аз давам 3 до 5 години на Чарлз и след това ще дойде Уилям”, заяви той.

Определя крал Чарлз Трети като дискретен и деликатен човек. Минчев е на мнение, че британците ще гласуват вот на доверие на крал Чарлз. По думите му споменът за кралицата ще е дълго жив и ще надживее много монарси. След смъртта на кралицата лорд Минчев организира конкурс за детска рисунка.

“Мотото е Нейно величество кралицата на Великобритания през детските очи, някои рисуват с шапка, други с кученца”, обясни той.

А на традиционния българо-британски бизнес бал, който организира през октомври, ще се отдаде минута мълчание. И занапред ще продължи да отдава почит и уважение към кралица Елизабет Втора. Въпреки че така и не е успял да се срещне лично с нея, неведнъж си е представял как би изглеждала срещата му с нея.