Енергийните вампири – кои са и как да се справим с тях

Енергиен вампир може буквално да бъде всеки около вас, дори ако е член на семейството или близък приятел и това може да е човек, който ви кара да се чувствате претоварени и изтощени, когато общувате с него, пише vesti.bg.

Постоянното хабене на енергия може да доведе до значителен физически и емоционален стрес. Ето защо е важно да се справите с енергийните вампири и да разпознаете кои са, като осъзнаете каква е стратегията им за изсмукване на енергия.

Тъй като енергийните вампири не са много лесни за разпознаване, sajtyt Bright Side споделя най-често срещаните, но често пропускани знаци, че срещу нас стои енергиен вампир. Освен това имаме няколко съвета как да се справите с тях.

Те са в центъра на драмата

Заради драматичното им и емоционално поведение те често са в центъра на драмите. Те обаче ще прехвърлят драмата върху теб, с надеждата, че ще я абсорбираш и ще поправиш грешките им.

Какво да направите

Ако ви се обадят с надеждата да сте им слушател и да ви прехвърлят драмите си, кажете им, че сте много уморени или моментът не е подходящ. Най-вероятно ще ви оставят на мира и ще си потърсят друга жертва.

Обичат да критикуват

Енергийните вампири обикновено са несигурни в себе си и ще се опитат да ви критикуват, за да ви накарат и вие да се чувствате несигурни. Ако случаят е такъв, може да почувствате, че дължите нещо на този човек, особено вниманието ви.

Какво да направите

Гледайте с безизразно лице и давайте кратки отговори. Тези хора могат да използват дори вашите невербални знаци (изражения на лицето и позиции на тялото), за да ви накарат да се чувствате несигурни.

Използват ултиматуми

Те знаят, че срамът е мощно оръжие, особено срещу хора, които са грижовни и състрадателни. Ще разчитат на вашето чувство за вина и ще получат това, което са планирали да получат от вас. Същото важи и за ултиматумите, използват ги, за да привлекат вниманието ви и след това ви принуждават да направите нещо, което най-вероятно не бихте направили в различна ситуация.

Какво да направите

Как да разберете дали наистина е редно да изпитвате вина в даден момент? Разберете кой може да ви помогне да направите проверка на реалността в дадена ситуация. Това може да бъде някой, на когото имате доверие, член на семейството или приятел.

Когато забележите, че енергийният вампир в живота ви започва да действа, проверете с вашия доверен човек и потвърдете чувствата си. Уверете се, че вътрешното ви усещане е истина, а не това, което енергийният вампир се опитва да ви накара да усещате.

Използват доброто в хората

Основни мишени на енергийните вампири са състрадателните и чувствителните хора. Тези, които имат добро сърце, изслушват проблемите им и разполагат с безкрайна енергия. Те ще използват това срещу вас. Може да забележите, че този човек иска да прекарва по-голямата част от времето си с вас, дори ако това означава да монополизира времето ви за излизане. Освен това те знаят, че чувството ви за вина няма да ви позволи да им откажете среща вечеря или кафе, така че ще го изискват постоянно.

Какво да направите

Поставете някакви граници. Може да звучи по-лесно да се каже, отколкото реално да се приложи, но е важно да го направите. Започнете с малко, избягвайте да посещавате социални събития с тях, като например да отидете на кафе или вечеря, а след това разширете тези граници.

Опитват се да сплашат жертвата си

Освен критиките, енергийните вампири може да се опитат да ви сплашат. Страхът работи идеално за тях, защото означава, че те ще събират енергията ви и ще увеличат егото си, когато се почувствате разстроени или уплашени.

Какво да направите

Дръжте се така, сякаш не ви пука. Не им отговаряйте, каквото и да се случи. Скоро те ще загубят интерес към вас.