Ето как да повишите нивата на хормона на щастието

Хората искат да са щастливи и се стремят да постигнат това с всички сили. Експертите са на мнение, че всеки може да контролира нивата на хормона на щастието, серотонин, в тялото си чрез промени в начина си на живот и менюто, пише actualno.com. Мнозина се интересуват от природата на серотонина, който традиционно се нарича хормон на щастието.

Това е вещество, което се произвежда главно от храносмилателния тракт на човека. Доказано е, че този хормон влияе на настроението, паметта, умствените способности. Връзката между мозъка и червата се обяснява с мястото, където се произвежда серотонина. Когато нивата на този хормон са нормални, човек е по-съсредоточен и спокоен, чувства се по-щастлив, твърди американският лекар Вики Петерсън.

Съществуват 5 лесни начина да увеличите хормона на щастието в тялото си, а именно:

1. Воден баланс

Дехидратацията може да изчерпи способността на тялото да получава триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин. Не забравяйте да пиете много вода, за да увеличите шансовете си за здрав организъм и нормални функции в тялото.

2. Редовни упражнения

Проучванията показват, че упражненията, които увеличават сърдечната честота, повишават нивата на серотонин и допамин, друг хормон на щастието. Като се движите повече, получавате двойна доза добро настроение и самочувствие.

3. Здрави черва

Балансираните нива на серотонин могат да ви осигурят здрава чревна флора и добър баланс на бактериите. Възпалените черва повишават риска от когнитивен спад и депресия. Препоръчително е да се консумират храни, съдържащи пребиотици и пробиотици, за да поддържате червата си.

4. Наспи се

Хроничното недоспиване води до намаляване на нивата на серотонин. Идеалният вариант е 8 часа непрекъснат сън на нощ. Получаването на достатъчно почивка ще ви помогне да освободите необходимото количество серотонин.

5. Здравословна диета

За да имате здрави черва, които да ви гарантират високо производство на серотонин, правилната диета е от съществено значение. Най-добрите източници на хормона на щастието са пълнозърнестите храни, картофите, царевицата и омега-3 мастните киселини.

Помислете добре какво можете да направите, за да си осигурите по естествен начин достатъчно количество от хормона на щастието. Няма да ви се налага да приемате антидепресанти, няма да се карата с околните и ще сте доволни от живота си. Та кой не иска да е наистина щастлив.

Previous post От два стола – на земята: Виктор Крум офейка, остави на сухо Джулиана
Next post Разберете кой е вашият ангел пазител според датата на раждане