Жителите на малките градчета са 8 пъти по-щастливи

Много хора вярват, че предимствата на големия град – по-високото заплащане, повечето работни места, по-големите възможности за образование и професионално развитие, могат да осигурят по-щастлив живот. Нищо подобно.

Според проучване, проведено в Канада, обхващащо 400 хиляди души, жителите на малките градове се чувстват осем пъти по-щастливи от обитателите на мегаполисите.

Основната причина е, че в големия град социалното отчуждение е много-по голямо, а това е фактор, който значително намалява чувството за щастие. В малките населени места хората живеят по-задружно.

Учените от Монреалския университет „Макгил“ използвали стандартизиран въпросник, в който участниците трябва да оценяват удовлетворението от живота си по скала от 1 до 10. Заключенията се потвърждават от допълнителни въпроси.

Жителите на големите градове имат значително по-малко контакти с роднини и приятели. Социалната изолация, както отдавна е установено, е ключов фактор за влошаване на психичното (а също и физическото) здраве.

Освен това обитателите на мегаполисите отделят близо 30 процента от доходите си за разходи около жилището си, което е източник на допълнителен стрес.

В големия град хората изпитват много по-малко доверие помежду си, различията между тях понякога са твърде големи и социалната среда се възприема, било то и подсъзнателно, като по-малко безопасна.

Carmel-by-the-Sea, което значи Кармел на морето, се смята за един от най-приказните градове в Америка. Намира се на централното крайбрежие на Калифорния и е с площ само една квадратна миля. За да избегнат урбанизацията и да запазят този малък рай, жителите му са приели някои нетрадиционни закони. Въведени са ограничения за уличното осветление, няма високи сгради и няма номера на къщи. За да се придвижват по-лесно през нощта, жителите носят фенерчета.

Тъй като градските водачи не били склонни да повредят големите кипариси, корените им са повдигнали настилката. За да се избегнат съдебни дела с онези, които лесно могат да паднат и да се наранят, докато ходят на токчета, Кармел е единственият град в САЩ, където е забранено носенето на високи обувки.

На животните е позволено да тичат по плажа, а повечето местни малки бизнеси оставят кучешки бисквити пред входа.

Previous post Тези четири зодии ще имат невероятна 2023 г.
Next post Защо имаме чувството, че времето минава все по-бързо?