Защо всички искат да отидат на този гръцки остров, когато има сняг

Лутра Едипсу на гръцкия остров Евбея (Евия, Негропонте) е градче, богато на горещи извори, което още от древността приема посетители, търсещи лечебните свойства на водите му.

В Едипсос и северозападната част на острова има няколко геотермални извора. Атмосферата там е интересна и доста необичайна заради червените скали, оформени от минералите, стигащи до повърхността на гъсти стълбове от пара, които се издигат над горещата вода.

Едипсос е само на 4 км на север от Лутра Едипсу (което означава „баните на Едип“). Тези лековити извори се намират покрай плажовете или близо до маслиновите горички, както и до кея на Гиалтра.

Водата в тях пътува 2,5 км от недрата на Земята и е с температура между 34 и 82 градуса по Целзий – нещо доста рядко срещано, съобщава „Грийк Рипортър“.

Водата, богата на минерали като калий, магнезий, калций, желязо и други вещества привлича възрастни хора, търсещи облекчение за артрит и ревматизъм. Развитието на потенциала на района да се превърне в голяма СПА дестинация, обаче, никога не е било основен приоритет.

Градът се е разраснал успоредно на бреговата ивица и около водата. В част от него могат да се видят старите сгради, в които се помещават хотели и места за хидротерапия, но много от тях в момента са затворени.

Едно от интересните неща е, че водата, която извира от земята, оцветява скалите и образува малки водопади, които се изливат в морето. Това предполага, че може са се използва като естествено лечение на кожата чрез редуване на топло и студено.

Районът дава възможност и да се полюбувате на красивия пейзаж. Крайбрежната улица на Лутра Едипсу всеки ден разкрива великолепни залези.

Друго задължително място за посещение е Кима – историческо място, където някога е имало кафене и сладкарница. Сградата се намира в морето върху пилони. Днес тя е обновена и там се провеждат културни събития и изложби.

Архитектурата на Лутра Едипсу също е впечатляваща. Има много импозантни сгради, бивши хотели и лечебни центрове, някои от които са от края на 19-и век. Само някои от тях са останали отворени и прпдължават да работят, а повечето са изоставени.

В историята на Лутра Едипсу се преплитат няколко мита, свързани с изворите. Според един от тях богинята Атина помолила брат си – бога на огъня Хефест, да ѝ донесе гореща вода за Херакъл след неговите 12 подвига. Със своя чук Хефест ударил земята и така се появили горещите извори, които трябвало да облекчат уморените крайници на Херакъл.

Според пътешественици в Trip Advisor, най-хубаво е да се посети Лутра Едипсу по Коледа, когато можете да плувате в топлите води близо до красивите водопади и да имате изглед към морето. Понякога има и сняг и контрастът тогава е още по-живописен.

Previous post Ето кои са най-смелите знаци на зодиака
Next post Венета Райкова призна за любов с най-красивия футболист от „Левски“