Защо имаме чувството, че времето минава все по-бързо?

Айнщайн казва, че времето е нещо относително и то не винаги тече с еднаква скорост. Всъщност един час може да се почувства като миг или цяла вечност. Всичко зависи от това, което правим.

Знаем, че да прекараме един час, наслаждавайки се на любим сериал, не е същото като да прекараме час на опашка за досадна административна процедура. В първия случай времето лети. Във втория по-скоро се влачи. Един час винаги е 60 минути, но възприятието може да бъде много различно, пише vesti.bg.

Много хора са забелязали нещо, от което не са никак доволни – колкото по-възрастен ставаш, толкова по-бързо минава времето. Това има научно обяснение, а ние ще се опитаме го предадем.

Участници в проучване, които са живели 40 години или повече, споменават, че по време на детството си са чувствали, че времето минава бавно, но с напредване на възрастта то се ускорява все повече и повече.

Да погледнем на нещата математически. Сега едно 10-годишно момче е живяло 87 600 часа, а 50-годишен възрастен има 438 000 часа зад гърба си. За дете на една година, един ден представлява значителен процент от цялото му преживяване, но на възрастен един ден може да му се стори като нещо малко, тъй като вече е преживял стотици.

Какво искаме да кажем. Хората от различни възрасти имат много различна представа за времето, защото “стажът“ им на Земята е различен.

Има и друг фактор. Както качеството, така и степента на новост на всяко преживяване, са елементи, които играят роля при определянето на това колко бързо или бавно е изтекло времето.

В този смисъл е важно да се направи едно пояснение. Хората имат различни гледни точки по отношение на времето. Поради тази причина можем да почувстваме, че времето лети на една забавна и вълнуваща ваканция, но когато вече сме у дома и си спомняме това пътуване, имаме чувството, че е продължило по-дълго от други по-малко невероятни преживявания.

Това се случва, защото нашият мозък е склонен да съхранява новите преживявания в паметта, а не толкова ежедневните. Затова може да си спомните в детайли нещо интересно, което сте преживели на екзотична почивка. Ако обаче ви попитам какво сте вечеряли миналия четвъртък, може да ви е трудно да ми отговорите.

Когато едно преживяване се повтаря често, невроните, които са отговорни за регистрирането му, се активират по-малко.

Следователно нашето възприемане на времето се основава на броя на новите спомени. Етап, изпълнен с нови преживявания, е детството, нали? Тогава ни се случват приключения ежедневно. Всяко нещо е чисто откритие. Животните, цветовете, игрите, заниманията с приятели, ястията и всичко друго, което ни се случва.

Това означава, че колкото повече непознати преживявания имаме и колкото повече спомени трупаме, ще имаме усещането, че времето е „продължило по-дълго“. Животът на възрастните има тенденцията да става рутинен – работа, дом, семейство. Новите преживявания са все по-редки с напредване на възрастта.

Сега, след като имате тази информация, можете да промените възприятието си за време, като включите нови дейности. Бягството от монотонността може да поднесе приятни изненада.

Previous post Жителите на малките градчета са 8 пъти по-щастливи
Next post Родата на Меган побесня заради лъжите й с Хари, вижте какво планират