Защо мъжете бъркат женската любезност с флирт?

Много дами могат да потвърдят, че хетеросексуалните мъже имат досадния навик да интерпретират любезното отношение – усмивката, смеха и дори възпитания отговор – като флирт. Екип от норвежки психолози наскоро реши да проучи тази романтична мистерия, пише Флагман.

Изследване на норвежките учени сочи, че 90% от американките попадат в неловки ситуации, в които мъжете бъркат доброто възпитание и любезността с флирт. Този процент е много по-висок, отколкото при мъжете.

Учените достигат до следното заключение: „погрешното сексуално възприятие“ – както решават да нарекат феномена – може поне частично да бъде обяснено от еволюцията.

Господата са много по-склонни да бъркат любезното отношение на една дама с флирт, за да не пропуснат възможност за създаване на поколение. Все пак, ако една жена наистина флиртува, то мъжът има възможност да предаде гените си.

При жените положението е точно обратното – те често не разбират, когато някой наистина ги сваля. Причината е, че връзката с неподходящ партньор създава риск от бременност, самотно майчинство и изпускане на истински подходяща половинка.

Но не само еволюцията има пръст в този неловък феномен. Културата също играе някаква роля, макар и малка.

През 2003 година учени провеждат проучване сред норвежци и сравняват резултатите с предишни изследвания, правени в Америка.

Оказва се, че процентът на мъжете, които възприемат погрешно сигналите на дамите, е един и същ и в двете държави. Това значи, че погрешното сексуално възприятие е вродено, вместо да се придобива.

Така че, дами, следващия път, когато мъж интерпретира усмивката ви като флирт, помнете, че той все още поне малко прилича на пещерен човек.

Previous post Тези зодии все са недоволни, винаги се оплакват
Next post Сватбата на годината! Синът на Дейвид Бекъм се oжени за Никола