Защо наричат Порт Роял „пиратската столица“ или Содом на Карибското море?

Най-завладяващата пиратска история е разказана през 17 век. Свързана е с уникално място, наричано най-порочният град на Земята, Содом на Карибско море, перла в морето или столицата на пиратите, пише pochivka.blitz.bg.

Пристанищният град Порт Роял на малък остров в Карибско море се превръща в истински рай за пиратите. Местоположението му го превръща в апетитна плячка, защото се намира на пътя на стотици търговски пътища, удобно пристанище за много кораби.

Порт Роял е открит е от испанците още с пристигането на Христофор Колумб през 1494 г. Колониалната империя, обаче, успява да засели града близо 15 години по-късно и е бил под техен контрол в продължение на 146 години.

През 1655 г. земята била завоювана от британците. Заради местоположението си Порт Роял бил възприеман като перлата на Карибско море, а това можело да доведе до много опити островът да бъде атакуван. Затова и Британската империя направила всичко възможно да защити Порт Роял.

Две години по-късно за защитата на апетитното място е измислено доста нестандартно решение. Управляващите решават да поканят група от частни мореплаватели, които да приемат Порт Роял като свой нов дом и да го защитават от евентуално нашествие. Групата била от пирати, а част от нея бил и известният капитан Морган.

Бил издаден официален лиценз, с който на практика пиратството станало напълно законна дейност. Пиратите трябвало да заплащат процент от цялата печалба на градското управление.

До 1689 г. почти половината население се занимавало с вече законната дейност. По това време всяка четвърта сграда на острова била кръчми и бордеи.

Местоположението, икономиката и пиратската дейност работили в полза на малкия остров в Карибско море. Между 1655 и 1692 г. Порт Роял растял с по-голяма скорост от която и да било британска колония в Новия свят. До 1692 г. обитателите на острова вече наброявали близо 10 000 души и Порт Роял се превърнал в най-големият и развиващ се град.

Порт Роял станал столицата на пиратската култура. И точно когато бил в своя разцвет, райският пиратски „кораб“ потънал. А с него потънала и славата му.

През юни 1692 г. голямо земетресение удря острова, а след него последвало и опустошително цунами. 2000 души загубили живота си, а голяма част от Порт Роял потънала в дълбините на Карибско море. Известен е и точният час на апокалиптичното събитие. През 1960 г. археолозите и изследователите се натъкват на огромна находка. От дъното на морето бил изваден часовник, спрял точно в 11:43 ч.

Днес легендарното пиратско селище лежи дълбоко под морските вълни. На мястото му се намира пристанищният ямайски град Кингстън, който освен това е и столица на страната.

След дългогодишни битки от страна на правителството, днес подводният град Порт Роял е обявен за културно-историческо световно наследство от ЮНЕСКО. Смята се за единствения автентичен потънал град в западното полукълбо.

Previous post Късметчета за коледната баница за един незабравим празник
Next post Кейт Мидълтън: Коледа ще бъде различна без кралица Елизабет Втора