Защо пустинята Атакама е осеяна с тонове изхвърлени дрехи

Купуваме дрехи евтино и по много, носим ги за кратко или никога и ги изхвърляме бързо – подобна консумация на дрехи създава планини от отпадъци. Това поведение при купуване се подхранва от индустрията. Някои производители пускат до 24 колекции годишно.

От 2000 г. производството на облекло в световен мащаб се е удвоило до над 100 млрд. бройки годишно, като всяка година модната индустрия причинява над 1,2 млрд. тона въглероден диоксид – повече от световния въздушен и морски трафик. 4,3 млн. тона стари дрехи се озовават в контейнери или далеч в чилийската пустиня Атакама.

Насред нея екип на „Дойче веле” открива хиляди изхвърлени дрехи. Фреди, един от жителите на Чили, е ядосан заради сметището, но също така знае, че планината от боклук дава работа на някои семейства. „Някои хора идват тук и търсят нещо за себе си или за да го продадат на пазара за втора употреба”, казва той.

Мануела Оливос взима онова, което магазините в града изхвърлят и го трупа на сметището. „Дрехите идват от цял свят. От време на време ги взимам от магазините в града. Там има складове и питам дали имат боклуци за мен”, разказва тя.

Оливос решава кои дрехи да трупа на сметището. „Получавам пари от хората, които търсят дрехи тук – за себе си или за препродажба. С това се издържам”, добавя тя.

Планината от дрехи е трън в очите на властите от съседния град Алто Хосписио. Екологът Едгард Ортега споделя, че не може да направи нищо по въпроса и всяка седмица се добавят нови количества. „Бизнесът с употребявани дрехи е много печеливш за някои търговци”, коментира той.