Защо червената роза е символ на любовта?

Когато става въпрос за подаръци към любимя човек цветята са класически избор. Но от всички цветя, розите са истинския символ на любовта. Дори и да не сте човек, който обръща внимание на подаръците, е трудно да пропуснете витрините, пълни с десетки рози. От всички подаръци, нито един не е толкова емблематичен като розата.

Само през 2021 г. хората са похарчили 21,8 милиарда долара за Свети Валентин, според Националната федерация за търговия на дребно. От тях 2 милиарда долара са отишли за цветя за Свети Валентин – средно малко над 15 долара на човек. Този брой обикновено се увеличава всяка година, така че има приличен шанс цифрата да бъде още по-висока през 2022 г. И колкото и да мрънкат за цената на розите за Свети Валентин, американците са готови да платят цената за цвете, което най-добре означава любов.

Защо се подарява роза?

Традицията да се подаряват рози има няколко истории за произход и подобно на историята на Купидон и Свети Валентин, тя се корени в гръцката митология. Някои истории казват, че първата червена роза е била създадена, когато гръцката богиня Афродита е била надраскана от трън на бяла роза, което е накарало тази роза да стане червена. Други казват, че първата червена роза е израснала на земята, където Адонис, любовникът на Афродита, умира и сълзите на богинята падат на земята.

Но огромна причина да се подаряват рози се пази като традиция просто защото розите са красиви, приказно ухаещи цветя, които се връзват наистина добре. Цветята обикновено се изпращат на дълги разстояния, а розите са едновременно прекрасни и издръжливи, така че това е огромна част от причината тази практика да продължи.

Previous post Анита потъна в земята от срам и яд: Рачков се издъни за деня на влюбените
Next post Защо жените обичат бавния секс?