За какво си изхарчиха парите победителите в MasterChef?

През месец февруари започна поредният сезон на кулинарното риалити MasterChef. За седма поредна година най-добрите хоби готвачи на България ще се опитат да грабната наградата от 100 000 лева. Победителите до този момент са шестима – трима мъже и три жени. Разбира се ,титлата освен, че носи огромен престиж, представлява и голяма отговорност. Ще проследим как всъщност се стекоха животите на топ готвачите след предаването?

Първият MasterChef на България беше Симеон Червенков. Той спечели наградата докато бе на 33 години. На кастингите влезе пръв, защото „другите ги беше срам“, но напусна последен. Симеон преди предаването работи в IT сферата. В младежките си години е залитнал по наркотиците и именно готварството е нещото, което спасява неговия живот. Както почти всички победители и Червенков смята с наградния фонд да отвори свой ресторант.

„Първоначалната идея беше да ги вложа в малък семеен ресторант. После идеята постепенно се изпари. Парите свършиха, но все пак успях да попътувам по света и участвах в различни проекти. Посетих и някой скъпи готварски курсове. Абе, 100 хиляди лева не са много пари, бързо се харчат“, разказва първият победител в MasterChef. Към момента той отново се занимава с програмиране и готви основно за приятелката си. Симеон споделя, че и от това му е писнало. Преди време „злите езици“ твърдяха, че той и другата финалистка Eлeнa Πeтpeлийcĸa са станали двойка в живота. Тези слухове така и не се потвърдиха. Червенков очаква, че новият победител в риалитито трябва да се „поизпоти“, за да го усетят зрителите като шампион.

За разлика от Симеон, вторият победител в MasterChef – Севда Димитрова продължава да се занимава активно с кулинария. Тя има собствен ресторант, който дори се е борил за звезда „Мишлен“. Как всъщност се стигна да всичко това? Севда стана първата победителка, която е вегетарианка. Тя демонстрира, че и безмесните ястия могат да впечатляват, а уникалните и презентации се превърнаха в нейна запазена марка. Кулинарката до такава степен се е издигнала в професията, че в нейния ресторант се готвят само авторски и бутикови ястия. „В моята кухня няма готови бульони. Всичко се прави от нас, а месото се поднася в „су-вид“, което изисква изключително много време“, разказва Севда. Ключова роля в бизнеса и играе и нейния съпруг. Той се занимава с маркетинга и всичко, което е извън кухнята. Наскоро Севда качи провокативен кадър в Инстаграм, на който е „само по маска“.

Третият победител в риалити форматът беше Божана Кацарова. Изключително ексцентрична и цветна и невероятен талант. Много от феновете на MasterChef я определят за най-добрият участник в цялата история на формата. Така и не стана ясно как Божана изхарчи 100-те бона. Тя е известен пътешественик. В последствие се пробва в друго риалити – Big Brother. През миналото лято тя и Чилева, която пък спечели Hell’s kitchen, отвориха заедно заведение на родното черноморие. Наскоро Божана заяви, че и тази години ще опита подобно начинание, но с още по интернационална кухня: „Миналата година се ориентирахме към бразилския вкус, тази година съм поканила нови чуждестранни готвачи и един приятел от Австралия.“ Преди време в Инстаграм, Кацарова се похвали, че вече се занимава и с пчеларство след като „осинови“ над 60 000 пчели.

Станислав Райчев влезе в предаването като пожарникар и излезе като най-добрия хоби готвач на България. Изключително харизматичен и приятелски настроен, той показва, че стресът не плаши, защото целият му живот минава под стрес. Освен 100 000 лева, Станислав спечели и кулинарен курс във френската академия „Кордон бьо“. Към момента той прави дегустационни вечер в различни ресторанти. Заедно с бившите си конкуренти от формата – Махмуд, Николай Попов и Станислав Георгиев планират общи проекти. Райчев никога не е заявявал амбиции за собствен ресторант. Той счита, че пожарникарството е неговото призвание: „Знам, че хората разчитат на огнеборците. Мога обаче да заявя, че кулинарията се сдоби с още едни целеустремен член.“ Освен споменатия курс, Станислав има голяма желание за усъвършенстване. Той постоянно изучава кулинарни техники и тайни.

Радка Балман стана петият победител в MasterChef. Тя впечатли всички не само с ястията си, но и с имената, които им даваше. Всяко нейно блюдо получаваше окончание „а ла Радка“. 37-годишната Радка остана здраво стъпила на земята дори и след триумфа. Тя също имаше намерения да отвори свой ресторант, но все още не се е решила на тази крачка. „Мечтата за мой ресторант си остава, но няма да е във Варна, както беше първоначалният план“, разказва мастършефката. След финала на предаването тя отново се върна в Австрия, където живее със съпруга си. Там те развиват успешен кетъринг бизнес. Радка си идва в България поне два пъти на година, споделя, че нейните колеги в чужбина са разбрали бързо за големия и успех, но тя си е все така земна.

Последният Крал на кухнята е Ивайло Спасов. Той е рекламист от Кърджали и „попада“ съвсем случайно в MasterChef. Негови приятели забелязват таланта му и тайно го записват. Иво се представя като най-върлия фен на дюнерите. Обича да обикаля различни дестинации и навсякъде да опитва въпросния „фастфууд“. След предаването той не иска да отваря ресторант, а… дюнерджийница. Тази му мечта е на път да се сбъдне, защото Ивайло вече е намерил място и трескаво подготвя обекта за старт. „Хората подценяват дюнерджийниците, но само там те питат „Как си, шефе? Добре ли си?““, шеговито заявява победителят от най-дългия сезон на риалитито. Припомняме, че MasterChef 2020 се проточи над 9 месеца заради световната пандемия и невъзможността шеф Роу да се прибере в България за снимките на предаването.

Previous post Драма и обида след „Фермата“: Пилотът Петър зачеркна Антония
Next post Андреа отваря магазин за дрехи втора ръка