Иван Бърнев и Валери Йорданов в най-гледаните къси филми

Класация на най-гледаните български късометражти филми в края на тази особена 2020 година, в която сякаш целият живот беше на пауза, но лентите бяха само на един клик разстояние, направи платформата NO BLINK, осигуряваща на зрителите постоянен достъп до качествено българско кино.

Автори и творчески екипи предоставиха като част от филмовия й каталог 27 късометражни заглавия и една ексклузивна 36-часова премиера – „Заедно без теб“ на режисьора Димитрис Георгиев. Към всички тазгодишни премиерни заглавия имаше огромен зрителски интерес, отбелязват от платформата и разкриват кои кратки филми са събрали най-много гледания.

На десето място с 1987 гледания се нарежда драмата SEEN – реалистична история, разширена в триптих, която повдига въпроси за състоянието и бъдещето на човешките взаимоотношения, повлияни от модерните технологии. Музиката към лентата е на Рут Колева, а във водещите роли са Рая Пеева, Владимир Зомбори, Петко Венелинов, Мила Маркова, Анастасия Лютова и др. На девето място с 2060 гледания е „Паркинг“, в който главна героиня е Ирина, която има напрегнат ден: слага край на дълга връзка, тича към супермаркета за седмични покупки, оцелява в катастрофа. Закъсняла, задъхана и с кървящо коляно, тя най-сетне се прибира у дома, където нейният съпруг нервно я очаква.

В ролите са Жорета Николова, Стефан вълдобрев и Валентин Ганев, а режисьор е Ивайло Минов, който работи и в Лондон. Осми, с 2085 гледания, е „След 100 метра завийте надясно!“, в който Никола пътува към София, за да посрещне раждането на своето дете. Опитвайки се да избегне трафика, той се отклонява по черен път, по който се движи и Стойко, който пътува за погребението на майка си. Недоразумение ги принуждава да се срещнат и ги изправя пред смъртта. Единствената опция е заедно да намерят изход от ситуацията. Автор е младата режисьорка Стефани Дойчинова, а в ролите са Леонид Йовчев и Китодар Тодоров. Седми е „Линията“ (2209): документален филм за последната теснолинейка на Балканите, свързваща селища в Рила, Пирин и Родопи.

На шеста позиция е „Прошка“ (2396) с участието на двама големи таланти от различни поколения: Ованес Торосян и Любен Чаталов. Сашо се грижи за своя съсед бай Георги – старец, спестявал цял живот. Когато съдбата притиска младия, той трябва да направи своя избор. Обир, кръв, предателство – колко струва една човешка прошка?… Пети (2635) е „Миша дупка“, създаден въз основа на Платоновия мит за пещерата като алегория на съвременното общество, а четвърти (2659) – „Може би утре“, романтична драма за човек на име Сам (Марий Росен), който не е излизал от къщи от 2 години, 232 дни и 18 часа…

На опашката в Топ 3 на най-гледаните къси филми е „Сутрин“ с 3097 гледания. Той разказва за 15-годишно момиче, задържано в дискотека след 22 часа. Нейните незаинтересовани родители не могат да я приберат, затова отегчен полицай решава да я закара до вкъщи, въпреки че това е против правилата. Филмът с Калина Станчева и Веселин Анчев е за промяната в отношенията на двама самотни непознати по време на краткото пътуване от полицията до дома.

Втори е трилър-хорърът „Пипнах те!“ с 3322 гледания. В него Крум (Валери Йорданов) е замесен в групировка за трафик на деца, ала попада на малко момиченце, което го кара да заплати греховете си. От ловец Крум се превръща в жертва на жертвата си. Начело в класацията с 6138 гледания е комедията „Капия“ с Иван Бърнев, Полина Недкова и легендата Илка Зафирова. За да отмъсти на строгия си нов учител, Лили краде ключовете му и нахлува в дома му, за да му прави номера. Не е подготвена обаче за това, което намира там… Прави впечатление, че и в трите водещи заглавия главни герои са деца или тийнейджъри.