Иво Папазов – Ибряма: Не забравяйте народните музиканти!

Виртуозът на кларинета Иво Папазов – Ибряма, който заради ковидинфекцията от месеци наред е затворен в дома си на улица „Скалиста“ в старозагорското село Богомилово и е отложил десетки свои публични изяви у нас и чужбина публикува остро послание към онези, от които зависи подпомагане на музикалните творци.

В страничката си той написа:“Животът на музикантите през последната година стана много тежък. Мои приятели ми се обаждат за помощ, а аз нищо не можех да направя, за да им помогна. Затова наскоро много се зарадвах, като научих за инициативата на Рут Колева и други, за подкрепа към музикантите. Време беше някой да предприеме нещо! Днес обаче разочарованието ми е много голямо.

Оказва се че помощта е за рок, поп и джаз музиканти. За мен не е проблем да кандидатствам за тази помощ. Един американски критик беше казал че съм Джими Хендрикс на кларинета.

Бил съм на фестивали, като например музикалния маратон на Бруклинската музикална академия, на който се представяха само авангардни музиканти.

Създал съм стил, който бе наречен балкански джаз или фолк-джаз…. но нима е редно, музикантите да се делят по стил и да бъдат дискриминирани според стила в музикалното изкуство, който са избрали? Нима народните музиканти не заслужават подкрепа? Искам да помоля всеки, който прочете това да го сподели и да предупреди управляващите, че това отношение е нередно и обидно. Народните музиканти са дали много на България. Не ги забравяйте!“.

По телефона Ибряма потърси съдействие от журналисти, за да стигнат думите му до най-точния адресат, като подчерта, че не търси съдействие за себе си, макар така и да не успял да събере документи за да се пенсионира!