Играчките за големи изместиха бързите свалки в корона кризата

Сексът обикновено е тема табу за по-консервативните българи, а секс по време на пандемия започна да звучи малко необичайно дори и за най-разкрепостените. Човек трудно насочва мислите си натам, когато е постоянно притеснен дали от самия вирус или от рестрикциите, налагани от здравните власти. Въпреки това интимните отношения са част от ежедневието ни, а стресът и напрежението не означава, че са изчезнали или са останали някъде на заден план.

Доколко българите са сексуално активни от началото на извънредното положение досега? Репортерското ни проучване показва, че несъмнено ухажванията и свалките между непознати са намалели. Някои твърдят, че това се дължи до голяма степен на съкратеното работно време на нощните барове, които са едно от основните места за намиране на нова любов или кратка авантюра.

Други пък са на мнение, че важен фактор е страхът да останем насаме в компанията на някой потенциален носител на заразата. Идеята да обменяме телесни течности с непознат караше младежите дори в някои дискотеки да спазват привидна дистанция, а тези, които не го правеха, бързо се изправиха пред ръката на закона и бяха глобени.

Може да звучи куриозно, но е факт, че през последните месеци търсенето на маски е по-голямо от това на презервативите. Търговец от денонощен магазин в пловдивския „Кючук Париж“ съобщи, че вече има трайна тенденция – съотношението на продадените маски спрямо презервативите е 15:1.

Почти същите са цифрите в пловдивските аптеки, където средствата за защита от дихателна зараза са по-вървежни от „гумените шапки“, пише „Марица“.

Призивите за социална дистанция и изолация докараха и друг феномен – засили се интересът към ​играчките за големи, предназначени за самостоятелни забавления или по двойки. Факт е, че секс шоповете в Пловдив отчитат скок в продажбите на артикулите. Мери Стоянова – продавач-консултант в действащ онлайн секс шоп, който има и физически обект в столицата, признава, че клиентите й предпочитат да пазаруват секс атрибути виртуално, а не на място. Да прекрачат прага на магазина обаче, ги спира не само страхът, но и срамът да не ги видят, че пазаруват „срамни“ стоки.

„Често купувачите в магазина са под 10 за целия ден, докато онлайн имаме клиенти от цяла България и броят им постоянно расте. Много от тях са ни вече редовни, като най-слабият сезон е летният, защото хората пътуват по почивки и продажбите намаляват“, обяснява Мери.

Младата дама е забелязала леко повишаване на търсенето след обявяването на извънредното положение през пролетта. Същото отчита и сега през есента и преди настъпващата зима.

Повечето клиенти на място в магазина са мъже. Често дори, когато идват по двойки, жената стои отвън и не смее да влезе. В сайта нещата стоят по различен начин и половете се изравняват в поръчките си. Жените си взимат най-често вибратори и отливки, а мъжете – стимуланти за ерекция, като хапчета, спрейове за задържане и пенис помпи. Пенис помпата увеличава размера на половия мъжки орган чрез циркулиране на кръвта, подобно на резултата при фитнес упражненията на всеки мускул. При често използване има виден ефект, който постепенно намалява при спиране на употребата й.

Стимулаторите се поръчват повече при по-възрастните мъже, докато по-младите си купуват най-вече попърс – течност, съдържаща алкил нитрит, която се използва за афродизиак. Уви, много често младежите го употребяват вместо наркотик, защото при рязко вдишване директно от шишето влияе като опиат. По-младите жени пък си избират испанска муха, която също се води афродизиак.

В секс шоповете много популярни са и артикулите за забавления, като секс зарчета, надуваеми кукли, еротични игри, ядящо се бельо и прочие. Те масово се взимат за ергенски и момински партита, шеги между приятели и купони.

„Един от основните проблеми е, че много хора искат да пробват нещо ново, но не смеят да си го признаят. Най-трудно е първото идване до магазина, след това започва да става по-лесно. Българите все още са по-консервативни в темата за секса. Често ходя в Германия и мога да кажа, че там да отидеш в секс магазин е все едно да отидеш в хранителния магазин. Тук нещата се случват бавно, но все пак се забелязва някакво отпускане и по-свободно мислене с всяка следваща година. На самата мен ми се е случвало клиенти да ми споделят интимни тайни, които не могат да споделят пред половинките си. Или да ме питат как мъжът ми ми позволява да работя подобно нещо. Нищо че нямам мъж. Или да ме питат как ще им опаковам подаръка, за да не видят другите какво носят в торбичката“, разказва Мери Стоянова.