Избират Царица Роза сред древни артефакти

За пръв в път във вече многолетната история на конкурса за избор на Царица Роза това ще се случи сред артефактите в историческия музей „Искра“, съобщиха организаторите на проявата. Пак така за пръв път 53-та носителка на короната ще има и придружителка в лицето на мини – мис „Роза“.

Балът на розата, когато ще стане известно името на царицата е насрочен за 14 май, а самото коронясване ще бъде на насред казанлъшкия площад Севтополис на 4 юни. Пак там два дни по-късно е официалното закриване на фестивала на розата със светлинно шоу.

По традиция царицата се избира измежду абитуриентките от местните училища. Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 115 годишна традиция. Първата носителка на титлата е Стефка Таралежкова през 1960-та година, когато наместо корона окичили прическата й с розово венче.През десетилетията начело на журито са били актьорите Любомир Кабакчиев и Стефан Данаилов, оперетният певец Видин Даскалов, кардиологът проф. д-р Генчо Начев, легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева, посланикът на Япония Такаши Коидзуми, оръжейникът Николай Ибушев… За пръв път бивши царици да участват в журито бе решено за 50-та годишнина от конкурса.

Хронистите на конкурса уточняват, че най-често царицата се е казвала Мария /през 1972, 1978,1979 и 1991 г./, а по два пъти изборът падал върху Цветелина /2015 и 2017 г./, Надежда /1992 и 1994 г./ и Юлия /2003 и 2013 г./.Миналогодишната царица също се казва Мария, тогава тя завършваше местната природоматематическа гимназия и бе избрана във виртуалното пространство, а сред членовете на журито беше Златният Теодоси Теодосиев.

Въпреки пандемичната обстановка организаторите на фестивала се надяват и на гости от чужбина, те са планирали в пет последователни дни гостите да могат да видят ритуалите по розобера и розоваренето, домакините са от селата Розово, Кънчево, Ясеново и разбира се Казанлък. Традиционното дефиле на Царицата и нейните подгласнички под наслов „Танцувай с розата“ е планирано за 5 юни, тогава ще се проведе и националната научна конференция , посветена на Роза Дамасцена и етерично-маслените култури.