Има само 4 км между тези места, но цели 20 часа времева разлика

Това място не е много популярно сред туристите, което изобщо не е странно: стигането до островите Диомед или островите Гвоздев е дълго, неудобно и скъпо. Понякога това отнема повече от един ден и има малко опции.

Освен това руската част на островите е окупирана от военни, които, както знаете, се отнасят към пътниците с известна предпазливост.

Тези острови се намират в централната част на Беринговия проток, на около 35 км от Чукотка и Аляска. Един от тях, по-голям (29 кв. км), руски, се счита за най-източната точка на страната и се нарича остров Ратманов. Ескимосите го наричат ​​Имаклик – „заобиколен от морето“. По-малкият (7,3 кв. км) е американският остров Крузенщерн, или Ингалик – „обратното“.

Руският остров се нарича още Голям Диомед, а американският – Малък. Диомед е светец, на чийто ден един от островите е открит от Витус Беринг. А Гвоздев е един от моряците, начертали тези парчета земя на картата.

Точно между тях е границата на Русия и Съединените щати и в същото време линията на датите. От март до ноември от руска страна е 20 часа по-късно, през останалото време – 21 часа. Затова руският остров се нарича остров Утре, а американския се нарича остров Вчера.

Ако пътниците все още са доста безразлични към островите на Диомед (въпреки че там има какво да се види, например, една от най-големите колонии на птици), то те привличат бегълци като магнит. Освен това правонарушителите често бягат не от руска страна, а от американска – главно защото няма споразумение между страните за екстрадиция на бегълци.