Истинската Атлантида: 6 града, погълнати безмилостно от морето

Хората имат нужда от вода, за да оцелеят, и затова достъпът до този толкова ценен ресурс винаги е бил важен фактор в избирането на място за заселване. Издигането на сгради близо до реки, езера и извори давало на хората в миналото достъп до чиста вода за домакинствата и земеделието и им осигурявало източник на храна с прясна риба.

Докато хората се разселвали на различни континенти и населението нараствало, търговията между цивилизациите ставала по-засилена. Крайбрежните селища позволявали на все по-големи плавателни съдове да пристигат, което увеличавало търговията и засилвало местната икономика.

Но крайбрежията невинаги са безопасно място за живеене. С почти никаква защита срещу наводнения, природните бедствия като земетресения и цунами, лошо време и променливо морско равнище могат да унищожат за един ден това, което хората са градили стотици години, пише Live Science.

Водата може да погълне земя, сгради и човешки животи. Вижте няколко изгубени цивилизации и древни градове, които сега лежат под тонове вода.

Лъвският град, Китай

Година на потъване: 1959

Тази долина в китайската провинция Джъдзян е умишлено наводнена при строежа на язовира на река Синан, който трябвало да произвежда електричество за региона. В резултат се образувало езерото Цяндао.

На 25-40 метра под повърхността му се намира древен град, замръзнал във времето. Смята се, че е на около 1400 години, макар че някои вярват, че определени сгради са дори по-стари. Някога той се намирал в подножието на планината Ву Шу (Пет лъва), която сега също е частично потопена.

Наричан „източната Атлантида“, градът е преоткрит при водолазна експедиция през 2011 г. Намерени са много добре запазени реликви като релефи на дракони, феникси и лъвове. Храмове, пагоди и други постройки са останали непокътнати заради чистотата на водата.

Саефтинге (Saeftinghe), Нидерландия

Година на потъване: 1584

На мястото на днешното блато, известно като Потопената земя Саефтинге някога е имало процъфтяващо село. През 13-и век хората пресушили блатото, за да могат да се заселят на плодородната земя. Издигнали и диги, за да се предпазят от наводнения.

По-голямата част от земята на Саефтинге била изгубена при наводнението на Вси Светии през 1570 г., но последният удар бил нанесен през войната от 1584 г. Холандските войници, борещи се за независимост от Испания, били прибудени да унищожат последната дига докато защитават Антверпен, което позволило на водата да погълне града, според официалната история.

Местната легенда дава малко по-различна версия. Според нея, наводнението от 1570 г. било предизвикано от разгневена русалка, която била държана в плен от жителите на града. Днес селището е погребано под пластове пясък и глина.

Рунгхолт, Германия

Дата на потъване: 16 януари 1362 г.

Точното местоположение на Рунгхолт, който дълго време се е смятал само за легенда, остава неизвестно, въпреки че са намерени артефакти и доказателства за обработване на земя във Ваденско море. Те подсказват, че той е съществувал и е бил търговско пристанище.

Наводнението на Свети Марцел, известно също като Голямото давене на хора, се счита за основния виновник за изчезването на града. Бурни вълни, причинени от извънтропически циклон, придошли от Северно море и помели всичко по пътя си, причинявайки щети на Британските острови, в Нидерландия, Северна Германия и Дания, и взели хиляди жертви.

Атлит Ям, Израел

Година на потъване: 6300 пр. Хр.

Това неолитно селище се намира на 8-12 м под повърхността на Средиземно море. То останало скрито за 8000 години докато морският археолог Ехуд Галили не го открил докато търсел останки от корабокруширали съдове през 1984 г. Днес това се счита за едно от най-старите потопени селища, които някога са откривани.

Внимателните разкопки са разкрили правоъгълни къщи с огнища и останки от каменни кладенци. Едно от най-интересните открития е мегалитна структура, подобна на Стоунхендж, построена около извор. Тя е направена от 7 огромни камъка, тежащо по над 600 кг всеки. Намерени са и погребения и човешки останки.

Според едно проучване, най-вероятната причина за изоставянето на града е цунами.

Бая, Италия

Година на потъване: 16-и век

Бая някога е бил римски СПА град, известен със своя развратен живот. Заради подземното налягане земята се издигала и пропадала и голяма част от древната история на града останала под морското равнище.

Най-забележителни са останките от Пизонска вила и потъналият Нимфеум на император Клавдий с неговите статуи. В разцвета на града той бил посещаван от исторически личности като Юлий Цезар, императорите Адриан и Септимий Север и много други.

Павлопетри, Гърция

Година на потъване: 1000 г. пр. Хр.

Останките на Павлопетри са открити през 1967 г. и анализите сочат, че откритите предмети са от преди около 5000 години. Градът съществувал около 2000 години преди да потъне, най-вероятно заради земетресение.

Разположението на града е запазено идеално на 4 метра под морското равнище. Улиците, сградите и гробниците са ерозирали, но все още се виждат. Разграничени са най-малко 15 сгради.

Previous post Таня Боева се оплака от жесток психотормоз
Next post Какъв човек сте според годината на раждане