Кажи ми каква храна обичаш, за да ти кажа какъв си

Всички познаваме хора с необичайни хранителни предпочитания. Може би някой слага сол на всичко, друг яде торта за вечеря или пък трети иска пикантност във всичките си ястия.

Това просто предпочитания ли са? Или могат да разкрият нещо повече за нашата личност?

В скорошно изследване на личността и хранителните предпочитания, се разкриват девет неща, които нашите вкусове могат да разкрият за нас като личности.

1. Горчива храна = горчив човек

С други думи, може да имате по-високи нива на антисоциални или психопатични черти. Проучване установи, че горчивата храна предсказват антисоциални черти, по-специално психопатия, агресия и особено ежедневен садизъм или изпитване на удоволствие от болката на други хора. Горчивината често показва токсичност. Например, хората, които са по-антисоциални, може да се наслаждават на горчивите храни поради неприятното, което храната причинява на другите. Освен това в минали проучвания е установено, че яденето на горчива храна предизвиква враждебност.

2. Сладка храна показва, че си сладур

В пряк контраст с горчивите предпочитания, предпочитанията за сладко са свързани с по-голяма социалност. Както при горчивата храна и тук има двупосочна връзка между сладкото и личността. Храненето със сладка храна може да ни накара да бъдем по-приятни и мили. Изследователите посочват, че сладкото е универсално успокояващо и възнаграждаващо, и поради тази причина често наричаме любимите си хора със сладки прякори като „мила“, „сладкишче“ и „бонбонче“.

3. Здравословната храна показва, че сте по-щастливи

Изследователите предполагат, че да бъдеш по-интелигентен, любопитен и социален може да доведе и до по-здравословно хранене, може би защото хората с тези черти са по-склонни да експериментират с различни плодове и зеленчуци. В допълнение, отделно проучване установи, че хората, които са в по-позитивно настроение, често предпочитат по-здравословни храни.

4. Пикантна храна е равна на по-висок тестостерон

Има нещо вълнуващо в това да натискаш себе си до краен предел, нали? В много култури мъжете са по-склонни да бъдат тласнати до такива крайности, когато става въпрос за пикантност. Съответно, лабораторно изследване установи, че мъжете с по-висок тестостерон в слюнката използват повече сос табаско върху ястията си.

5. Потенциално опасни храни/напитки, като алкохол или миди, може би търсят адреналин

Проучване установи чрез въпросници, че хората, които предпочитат потенциално опасни храни/напитки (т.е. храна, която може да ни разболее), включително алкохол и миди, са до голяма степен търсещи силни усещания личности.

6. Храна, която е „безопасна“, значи сте по-малко склонни към силни усещания

Не е изненадващо, че същото проучване установи, че хората, които предпочитат „безопасни“ храни (т.е. храна, която няма да ни разболее), като хляб и царевица, са по-слабо търсещи усещания личности.

7. Кофеин, може да сте по-склонни в търсенето на силни усещания

Лабораторно изследване установи, че предпочитанията към кафето и кофеина предсказват по-голямо търсене на силни усещания, вероятно поради стимулиращия ефект на кофеина.

8.Солена храна, може би сте по-скоро търсач на новости

За съжаление, това любопитно откритие не е обяснено и трябва да бъде възпроизведено в бъдещи проучвания.

9. По-малко храна, значи сте по-тревожни

Придирчивото хранене отразява тревожните личности. Проучване на студенти установи, че по-тревожните от тях имат по-голям брой отвращения към храната, вероятно поради невротизъм и липса на „емоционален контрол“.

Като цяло, тези констатации показват значението на личността в нашите хранителни предпочитания и биха могли да доведат до ефективни начини за насърчаване на хората да ядат по-здравословни храни. Например, ако някой откаже да опита нови здравословни храни, човек може конкретно да се насочи към неговата тревожност или други негативни емоции. Ако някой има навика да поглъща твърде много кофеин, човек може да му помогне да намери нови източници на вълнение. От друга страна, ако искаме някой да бъде по-сговорчив, можем да му дадем бисквитки.

Все пак има някои пропуски в тези изследвания, пише vesti.bg. Първо, проучванията трябва да проучат дали тези взаимоотношения са последователни в различните култури, тъй като културата оформя нашите хранителни предпочитания. Например в някои страни пикантните и горчивите храни са нормална част от храненето. Второ, повечето от тези проучвания се фокусират върху вкуса, докато нашите предпочитания за текстура може също да отразяват нашите личности. Надяваме се, че бъдещите проучвания ще проучат тези въпроси.

Previous post Щастливци – тези 4 зодии умеят да сбъдват мечтите си
Next post Истанбул е приказен през зимата – какво да видите и къде да пазарувате