Вижте какво да махнете от кухнята, за да се радвате на здравословен живот и…чисто от излишни неща помещение.
Гъбата
Може би си мислите, че ако пуснете гъбата в микровълнова печка или в гореща вода премахвате микробите, но не бъдете на 100% сигурни. За да сте сигурни, че няма да миете с мръсна гъба, просто я сменете. Особено ако сте бърсали остатъци от сурово месо, задължително я измийте старателно.
Остатъци, които не помните кога сте сготвили
Имате ли остатъци от храна в задната част на хладилника, за които не си спомняте? По – добре ги изхвърлете. „Не консумирайте готвена храна или остатъци ако са минали повече от три до четири дни. Ако често ви се случва да намирате подобни „находки“, по – добре замразявайте храната или си съставете календар с продуктите, който да сложите на хладилника.
Отворени подправки или с изтекъл срок на годност
Колко често ви се случва да забравяте бутилка кетчуп в хладилника или на рафта? Понякога купуваме сосове за специални рецепти и след това никога не ги използваме отново. Няма никаква основателна причина да държите подправки с изтекъл срок. Ако те нямат миризма или не изглеждат добре, по – добре не ги използвайте.
Бакпулвер, който не действа
Бакпулверът вероятно ще загуби способността си като набухвател, ако е с изтекъл срок на годност. За да го проверите, капнете няколко капки топла вода на лъжичка с подправката и ако шупти, значи е добре. В противен случай го изхвърлете, пише idei.bg.
Жълтъци или белтъци на яйца
Всеки, който обича пресни белтъци за закуска или е правил коктейл с жълтък, най- вероятно се е озовавал с купичка с няколко от тях в хладилника. За да сте сигурни, че няма да се развалят, замразете ги. Или ги използвайте в рамките на следващите 24 часа.
Надрасканата дъска
Няма значение, дали е дървена или пластмасова. Ако има драскотини или пукнатини, по – добре я махнете, защото там се събират много микроби и бактерии.