Какво е гамофобията и защо ни пречи да бъдем щастливо обвързани?

Гамофобията е прекомерен страх от обвързване или брак, информира vesti.bg. Тук не става въпрос за временната нервност, която нахлува в някого, когато му предстои да свърже живота си с друг човек. Гамофобията е онази прекомерна тревожност, която може да бъде придружена от пристъпи на паника.

Подобно на други фобии, това е страх, който надхвърля границите на рационалното. И въпреки че изглежда неоснователно, то става толкова интензивно, че може да бъде парализиращо. Възможно е човек дори да изпита паническа атака.

Основната характеристика на гамофобията е ирационалният страх от брака като най-висша форма на обвързване. Това е придружено от друга поредица от черти, които са типични за хората с това разстройство.

Какви са проявите на гамофобия:

1. Интензивна емоционална реакция

Обичайното е, че симптомите на гамофобия се проявяват, когато засегнатото лице е изправено пред ситуация, в която е помолено да обмисли брака като опция. Това може да се случи и при самата идея да се ожени или да види друга двойка, която го прави. Това води до хаотично или необичайно поведение, неразбираемо за другите.

2. Липса на оправдание

Тези, които страдат от това разстройство, нямат способността да обяснят защо. Ако бъдат попитани, те не намират причините за поведението си или се опитват да го минимизират. Често твърдят, че това е черта на тяхната личност, но всъщност не им създава проблеми.

3. Избягване

Хората, страдащи от този страх, също така често се опитват да избегнат всякакви ситуации и дори разговори, свързани с брака. Ако са принудени да се подложат на това, могат да получат паническа атака. Страхът им провокира чувство за вина и срам.

4. Физически прояви

Мъката и безпокойството, които изпитват, когато се сблъскват със ситуации, свързани с брака, обикновено се изразяват в поредица от физически реакции, като например следните:

• Затруднено дишане;
• Прекомерно изпотяване;
• Усещане за задушаване;
• Болка в гърдите;
• Световъртеж;
• Храносмилателни проблеми;
• Повишаване на кръвното налягане;
• Мускулна треска;
• Гадене.

За да преодолеете гамофобията, първото нещо, което трябва да направите, е да осъзнаете, че имате проблем. Често хората се изпълват с претексти или се оправдават, но не разпознават страха си от брака. Следователно тази стъпка не е толкова лесна за предприемане.

След като установите, че наистина имате психологически проблем, следва да получите помощта на професионалист. Има различни видове терапия, които могат да помогнат в тези случаи:

1. Експозиционна терапия

Това е поведенческа психотерапия, която обикновено е много ефективна при лечение на гамофобия.

2. Когнитивна терапия

Този тип психотерапия се фокусира повече върху идентифицирането, анализирането и коригирането на погрешните схващания относно брака.

3. Психодинамична терапия

Този тип терапия се основава на открит и свободен разговор за чувствата на човека.

4. Медикаменти

Като цяло медикаментите не служат за преодоляване на фобията като такава. Въпреки това, в някои екстремни случаи могат да помогнат за смекчаване на реакциите, причинени от гамофобия, и частично да стабилизират настроението.

Previous post Категоричните! Тези 3 зодии никога не прощават
Next post Известен музикант обвинен в изнасилване на момиче с аутизъм