Какво не знаем за снега и снежинките

Знаем ли всичко за снега – символ на зимата, който има колкото почитатели, толкова и ненавиждащи го хора. Ето няколко интересни факт​а за снега и снежинките.

1. Снежинките не са единствената форма на снега

Снегът може да падне под формата на така наречената мека градушка или суграшица. Меката градушка, която няма нищо общо с познатата по нашите ширини обикновена градушка, представлява непрозрачни ледени частици, които се формират в атмосферата като ледени кристали.

2. Американски град се опитва да обяви снега за незаконен

Американският град Сиракюз, който се намира в щата Ню Йорк, се смята за един от най-снежните в страната. През 1992 г. кметството опитва нов трик, за да контролира стихията. Управата на града приема постановление, според което снегът преди Бъдни вечер е незаконен. Както се оказва, майката природа не се съобразява със законите – сняг пада само два дни по-късно.

3. Мит е, че няма две абсолютно еднакви снежинки

През 1988 г. учен открива два еднакви кристала сняг. Те идват от буря в Уисконсин.

4. Най-голямата снежинка в света е с широчина от близо 40 см

Според някои източници най-големите снежинки, наблюдавани някога, са паднали по време на снежна буря през януари 1887 г. в Монтана. Според свидетели те са били по-големи от тигани, но това твърдение не е доказано.

5. Снегът е полупрозрачен, а не бял

Снегът, като частиците лед, от които е съставен, всъщност е безцветен. Светлината, отразена от фасетираната повърхност на снежинките, създава белия му цвят.

6. Атлас на снежинките

Известните американски изследователи на снега Уилсън Бентли и Уилям Хъмфри фотографират за „Атлас на снежните кристали“ 6000 различни варианта. В природата обаче не съществуват две снежинки с еднаква структура.

7. Огледало на слънцето

Снегът отразява до 90% от слънчевите лъчи, отправяйки ги отново в Космоса, и поради това Земята не се стопля.

8. Най-добрият термоизолатор

Прясно навалелият сняг се състои от 90-95% въздух. Това обаче го прави изключително добър термоизолатор.

9. Виждал ли си сняг?

Две трети от света никога не са виждали сняг. Сред местата, на които никога не вали сняг, са австралийските градове в северната част на страната, като Брисбейн и Дарвин, и още островите Самоа, Бора Бора, Бали и Хаваи, Тайланд, Малдивите и др.

10. А черен и розов?

През лятото в Невада на билото на Сиера може да се наблюдава розов сняг, който има мирис и вкус на диня. Този удивителен феномен се обяснява с наличието на водорасли „Nivalis Chlamydomona“s, които съдържат пигмент астаксантин. В арктическите региони се случва да вали дори червен сняг. Оттенък придават микроорганизми, които живеят между кристалите. В Калифорния през 1955 г. местното население е имало уникалната възможност да наблюдава зелен снегопад, отличаващ се с фосфоресциращ нюанс. На Коледа през 1969 г. в Швеция завалял черен сняг. Причината за това явление -лоша екология.

Previous post Ергенът Виктор напусна работа, започва нов бизнес
Next post Вижте кои са най-големите хипохондрици в зодиака