Как да простите на мъжа, разбил сърцето ви?

Доста патетична фраза – „разбил сърцето“, но … много справедлива и точно предава същността на нещата. Понякога сърцето наистина се „разбива“ и е трудно да се забрави обидата от предателството на най-близкия човек. Може ли да направим нещо по въпроса? Как да простим на мъж, който ни е наранил? Има жени, които така и не успяват. Въпреки че искат. Но онова там се е заглождило някъде навътре в сърцето и няма пускане навън. Ето какво съветват психолозите в този случай.

Изправете се пред факта – истината е жестока, но приемането ѝ лекува

Не подценявайте израза „това, което не ни убива, ни прави по-силни“, защото е точно така!

Разбира се, за всеки всичко е много индивидуално. Някой се нуждае от няколко месеца „рехабилитация“, докато друг все още не може да излекува раните си дори и след няколко изминали години. Психолозите казват, че ние сами, на подсъзнателно ниво, се отдалечаваме от осъзнаването на факта, че мъж ни е предал, изневерил, обидил или изоставил. А най-важното е да разберем този факт и да го признаем напълно. Само така можем да се справим с всичките си вътрешни проблеми и наистина да станем по-силни. И именно осъзнаването на факта ще ни помогне да простим на партньора, дори и ако ни изглежда, че нямаме сили да го направим, пише Хепи Уоман бг.

Спрете да говорите за това

Отначало сте обсъждали това нон стоп – с роднини, приятели, дори непознати! Но колкото по-далеч са хората от подобни проблеми, толкова по-малко правилни съвети могат да дадат. Скръбта на някой друг никога не докосва толкова, колкото собствената. И дори ако близките ви са ви подкрепяли с пълни сили в началото, не очаквайте, че това винаги ще бъде така. Освен това, като постоянно се оплаквате и превъртате в главата си болезнените спомени, само влошавате нещата. Това дори може да доведе до продължителна депресия, така че трябва да се опитате на всяка цена да забравите за оплакванията и емоционалните си рани – само така ще им помогнете да заздравеят по-бързо.

Освободете гнева

Не е толкова лесно да се направи, колкото да се каже, нали? Гневът е напълно естествена реакция на личността. И колкото по-силен е характерът, сила на волята и издръжливостта, толкова повече вътрешното „Аз“ ще се съпротивлява на прошката на партньора. Възмущение, гняв и агресия – всичко това в началото ще ви залее като цунами. Не се учудвайте, че кроите коварни планове за отмъщение и се радвате на неуспехите на този, който ви е наранил. Но, повярвайте, с времето страстите ще утихнат. И колкото по-рано се опитате да се освободите от гнева си, толкова по-добре ще бъде за вас самите, защото негативизмът винаги ни унищожава. Безмилостно! Повече, отколкото болката от изневярата.

Анализирайте ситуацията

Някои действия и думи могат да нараняват много болезнено. Тогава таим негодувание и гняв, тъга и разочарование. А всъщност трябва да се опитаме да гледаме на ситуацията с трезв и студен поглед. Може би всичко е просто резултат от лошия ден на любимия ви. Може би в момента има някакви проблеми в работата или в друга област от живота си, които не иска да сподели с вас. Но всички скрити емоции рано или късно намират изход и може би просто още моментът не е дошъл? От друга страна, не бива да се лъжете и да оправдавате партньора, ако постоянно имате разногласия и кавги. Идеалният вариант е да говорите откровено и да обсъдите всички неща, които не устройват и двама ви.

Признайте своята отговорност

Не забравяйте, че вашите думи или действия могат да допринесат за същата болка в сърцето на вашия мъж, каквато изпитвате вие, когато той ви обижда. Съвсем разбираемо е, че една жена изживява скандалите по-емоционално, но мъжете също изпитват емоции. Опитайте се да осъзнаете, че всяка кавга е нож с две остриета и в повечето случаи и двете страни са виновни. Потърсете причината и в себе си – може би случайно (или дори умишлено) сте го провокирали да ви нарани? Опитайте се да се извините, ако смятате, че сте сгрешили.

Ценете усилията му

Ако един мъж прави всичко възможно да се помири с вас, това не бива да се подценява в никакъв случай. Дори и да е бил много, много виновен, щом се опитва да се поправи, трябва да го разберете – със сигурност е уплашен и объркан и не иска да ви загуби. Не се цупете безкрайно само и само да го накажете – в крайна сметка няма да има ефект, особено ако в душата сте му простили и правите всичко само заради „шоуто“. Идеалният вариант е да се поставите на мястото на мъжа и да разберете какво би ви струвало неговата прошка, например.

Отмъщението ли е по-важно за вас или вкарването на живота ви в релси?

Действията или думите му наистина ли ви нараниха така дълбоко? Или може би това се случва многократно и постоянно се чувствате пренебрегвани и отхвърлени? Тогава си струва да задълбаем. Ако за вас, въпреки сериозността на мъжкото провинение, е важно да запазите връзката си , да възстановите интимността и взаимното разбирателство, тогава се опитайте да простите на мъжа си. Но погледнете трезво на ситуацията – ако усилията и инициативата за помирение идват само от ваша страна, това е сериозна причина да се замислите дали такава връзка ви е необходима въобще.