Каменните гъби са омагьосани сестри от Перперикон

Ако сте решили да обикаляте Източните Родопи, то трябва да знаете, че забележителностите в този регион са точно 90. Аз реших да започна там, където е най-близо до моята къща в село Езерово, пише Оля ал Ахмед. И така, поех към Каменните гъби, известни и като Скални гъби.

Природният феномен е разположен на около 1 км северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулканични туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Каменните гъби всъщност представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината на пънчетата и ширината на гуглите е до 2,5 м. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена. След оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. Долният розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло, и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила тази прекрасна композиция от неповторими форми и багри.

Самите скали са високи до 2,5-3 метра

Местността с площ 3 хектара, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност на 13 май 1974 г. В защитената местност се наблюдават интересни видове птици, като орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче. Лично нас на пътя, малко преди да стигнем Каменните гъби, ни причакваше величествено господарят на скалите – орел змияр.

Според преданието, въглищарят Радуил имал четири дъщери – една от друга по-красиви. Живеели в крепостта Перперикон. Една слънчева утрин нарамили ведрата и тръгнали за вода извън крепостните стени. Изведнъж на хълма зад реката видели голяма орда нашественици. Бегом се прибрали в крепостта. Започнала люта, но неравна битка. Хората хукнали да се спасяват кой къде завари. Много от мъжете били избити, а голяма част от жените – пленени. Сред тях били и дъщерите на Радуил. Повели ги към водача на ордата, възседнал расов кон край близката река – да ги огледа и задели най-красивата за себе си, а останалите да продаде за робини. Щом го наближили, ярост обзела сърцата на девойките. Вкупом грабнали кой какво намери – дървета, камъни, и започнали да замерят конника. Изплашил се конят, изправил се на задните си крака и нищо неподозиращият ездач паднал на земята.

Втурнали се четирите девойки към него и го убили

След което потънали в близката гора.Четирите сестрички били застигнати по заник-слънце от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях. Онемял! Щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри. Същото се повторило. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да покоси главата на последното девойче, тя сама се превърнала в камък. Ужасен, палачът скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе.

Освен легендите, интересни са и лечебните свойства на един от минералите в Каменните гъби. Клиноптилулитът, наричан още зеолит, поставен във вода, може да неутрализира всички вредни вещества, включително и радиоактивните. Експертите твърдят, че ако минералът престои във вода едно денонощие, тя става лечебна! Може да се използва с пълен успех за детоксикация, понижаване на кръвното налягане, пречистване на бъбреци и жлъчка, а също така и срещу всевъзможни стомашно-чревни проблеми. Местните хора лекуват с тази „жива вода“ всякакви болежки. Дали заради това, или по друга причина, но е факт, че в Родопите има най-много дълголетници.

Скални сватбари впечатляват край Зимзелен

След като се докоснахме до магията на вкаменените сестри, продължихме към следващия феномен в Източните Родопи – Каменната сватба – една легенда за любов и порочни мисли!

Природният феномен се намира на 5 км източно от центъра на Кърджали, близо до село Зимзелен. Разположен е на площ от около 40 дка и е обявен за защитен обект през 1974 г. Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.

Според научните хипотези, Вкаменената сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скалите риолитови туфи. По-късно, след като морето се оттеглило, скалите били изложени на въздействието на дъжда, вятъра и слънцето и тези стихии оформили днешните им форми. Различни минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси.

Легендата обаче гласи следното: Местен момък залюбил девойка от съседно село. Само сините й очи светели на забуленото й лице, което никой не бил виждал. Залинял момъкът за прекрасните очи на девойката. Тогава баща му отишъл в селото и успял да я откупи за гърне, пълно с жълтици. Вдигнала се голяма сватба и шествието с момата тръгнало за Зимзелен. Изведнъж духнал вятър, отвял кърпата и открил лицето на булката. От красотата й свекърът занемял. Нечестиви мисли минали през главата му. Тогава се случило нещо страшно. Цялата сватба за миг се вкаменила. Останал само младоженецът, вцепенен от мъка и ужас. Замолил той вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута. В краката му останала жива единствено малката локва, образувана от неговите сълзи, която съществува и днес, пише „Марица“.

Скалните сватбари в бяло, светлорозово и светлозелено и досега предават легенди за любов и греховни помисли. Хълмът с фигурите е и пътеводител на открито за миналото на планетата Земя. Според геолозите скалните форми са се образували преди десетки милиони години в резултат на вулканичната дейност, а още преди това тук е било дъно на море. Разходете се между каменните фигури на сватбарите, открийте двойката на младоженците, дайте воля на въображението си и ще усетите невероятната енергия на това мистично място, ще се почувствате част от легендата. По залез-слънце цветовете са най-меки и приятни, а полъхът на родопския вятър е верен спътник, който скоро ще ни отвее към следващата легенда в Източните Родопи.

Previous post Най-необичайните новогодишни традиции по света
Next post Мария Бакалова ще продава „кървава трева“