Каньонът, който бе открит наскоро за света

Какво ще кажете за приключенско пътуване до Исландия? Това е място с непокътната природа, създадено от силното действие на реката, внушава страхопочитание и едва наскоро бе разкрито пред останалия свят.

Ще го намерите в източната част на Исландия в долината Йокулдалур, наречена Stuðlagil.

Формата си е получил благодарение на невероятно силното действие на река Йокла, дълга 150 км. Доскоро тук живеели няколко местни фермери, но чуждестранните посетители не бяха чували за това. Поради силата и нивото на водата този район не е бил посещаван от никой, защото е смятан за твърде опасен.

Едва след 2009 г., когато е построена близката водноелектрическа централа, ситуацията се променя: нивото на водата на реката спада и силата й вече не е заплаха за посетителите. Някога могъщата река, която течала през каньона, носейки тонове пясък и кал, сега е спокойна, тюркоазена красота, която тече бавно.

Водопадът Stuðlafoss се откроява със своята красота, която също не бива да се пропуска.

Въпреки че само с един поглед към снимките можем да предположим, че каньонът е залят от посетители, за щастие за природата – не е така. Това е благодарение на труднодостъпната му позиция.

Достъпът до него не е лесен, а пътят е слабо маркиран. Той се намира и извън стандартните туристически маршрути, така че мнозина просто го пропускат поради липса на време.

Исландците съветват да не посещавате това място през този през други сезони – направете го през пролетта или края на лятото, когато поради дъждовете реката придобива по-мощен вид.

Previous post Шмекериите и шуробаджанащината в “Бургас и морето” нямат спирка
Next post Неуспешният брак буквално убива мъжете