Кога е най-изгодно да посетите величествената Япония

Снежно бягство в Хокайдо, ваканция на плажа в Окинава или фотографско пътуване на лов за сакура цветове в Токио — най-доброто време за посещение на Япония зависи изцяло от това, което искате да правите, когато пристигнете. Като страна с безкрайно много дейности и фестивали, организиращи се през цялата година, Япония винаги е добра идея.

Ако обаче имате конкретна цел – посещение на светилища в Киото или любуване на розовите нюанси на вишневия цвят, ще трябва да планирате добре, за да се уверите, че няма да се озовете в страната по време на дъждовния сезон или след прецъфтяването на сакура.

Използвайте това ръководство на T+L, за да откриете идеалното време за вашето мечтано пътуване до Страната на изгряващото слънце.

Най-доброто време за посещение на Япония

Япония, макар и не особено голяма, е изненадващо богата на криматични зони. Хладните зими в най-северния край на Хокайдо правят субтропичните острови в южната част на Окинава да изглеждат безкрайно далечни. Ако не сте любители на ски пистите, месеците от март до май и от септември до ноември обикновено се считат за най-доброто време за посещение на страната.

Тогава пътешествениците ще открият ярки есенни листа или емблематичните черешови цветове, които изглеждат като излезли от пощенска картичка. Освен това през тези сезони валежите са малко, небето е ясно, а температурите меки.

За онези, които не се влияят от жегата и влажността, лятото носи различно темпо в Япония. Това време на годинатае идеално за изследване на природата — в идеалния случай някъде на хладно в планината или колкото е възможно по-далеч на север.

Хокайдо е рай през лятото – с ярки като дъга цветни полета и безброй дейности на открито, от туризъм до конна езда. Лятото е и пиковият сезон на фестивалите.

Междувременно, зимата в Япония е време за снежни спортове и посещения на онсен (горещи минерални извори). Хокайдо е несъмнено най-доброто място за приключения по пистите, но и райони извън Токио, като Ниигата, също могат да се похвалят с редица страхотни ски курорти. Тези, които предпочитат топлината, могат да се отправят на юг през зимата – до Окинава.

Най-доброто време за посещение на Дисниленд в Токио

За атракции, като Дисниленд в Токио, пролетта и есента обикновено са най-добрите периоди от годината за посещение. Струва си да избягвате националните празници – особено Златната седмица (в края на април и началото на май), която е един от най-натоварените периоди.

Най-доброто време за посещение на Япония за наблюдение на сакура

Пътешествениците, решени да посетят Япония по време на цъфтежа на сакура, трябва да знаят, че датите зависят от метеорологичните условия и са различни всяка година. Процесът на японската вишна започва от най-южния край на Япония още през януари. В Киото, Токио и околните региони често сакура цъфтят от последната седмица на март до първата седмица на април.

А в по-северните градове, като Сапоро? Не очаквайте да видите цветчета поне до май.

Най-лошото време за посещение на Япония

Тъй като времето зависи значително от региона, който посещавате, недобре избраният момент може да означава идеално време за посещение в друг район. Дъждовният сезон обикновено продължава от началото на юни до средата на юли в по-голямата част от страната – включително Токио, с изключение на Окинава, където дъждовете започват в началото на май.

Междувременно, в Хокайдо лятото носи приятни температури и синьо небе. Дъждовният сезон има тенденцията да предшества изключително горещите и влажни летни горещини. Градове, като Токио и Киото, често са прекалено горещи и най-добре да се избягват през пиковите летни месеци юли и август.

Тъй като целияя свят се възхищава на вишневия цвят на Япония, не е изненада, че сезонът на сакурата е най-натовареното време за туризъм. Местните също се възползват от Златната седмица, за да пътуват. Хубаво е да избягвате посещение по това време, освен ако не планирате внимателно предварително, тъй като влаковете, хотелите и забележителностите са резервирани или претъпкани.

Най-евтиното време за посещение на Япония

Япония традиционно е скъпа дестинация, но с по-големия брой нови хотели, отворили след Олимпийските игри в Токио през 2020 г., днес има по-широка гама от качествени места за настаняване на добра цена. Междувременно, в страната обикновено има най-малък брой посетители от средата на януари до март, което означава, че има по-добри оферти за самолетни билети, хотели и дейности.

Най-доброто време за посещение на Япония за любителите на храната

Япония е страхотна дестинация за любителите на храната през цялата година, но има и определена сезонност. Така че, ако имате любима японска кухня или съставка, струва си да разберете кога да посетите страната.

Летните лакомства включват леките нудълси сомен, десерта какигори и змиорка унаги. Есента е рай за гъби мацутаке, сладки картофи и санма с тихоокеанска сайра. Зимата е свързана с ястията в гореща тенджера набе горещи тенджери, цитрусови плодове и райска ябълка каки. Пролетта върви ръка за ръка с ципура, бамбукови издънки такеоко и оризови питки сакура мочи.

Previous post Лошите неща в спалнята, които убиват връзката
Next post На върха на щастието! Иван и Ирина съобщиха чудна вест