Кучетата са по-чувствителни към думите на жените

Кучетата показват по-голяма чувствителност на мозъка към речта, насочена към тях, отколкото към речта, насочена към възрастни, особено ако говорят жени, съобщи сайтът „Фис“, цитирайки научно изследване.

Унгарски изследователи от Катедрата по етология към университета „Ларанд Йотвьош“ в Будапеща са открили прилики между мозъците на бебета хора и кучета по време на проучване върху обучени кучета, пише БТА.

При общуване с бебета заради ограничената им езикова компетентност се употребява характерна интонация. По подобен начин хората говорят на кучетата. Важно е да се говори на бебето, защото това подпомага когнитивното, социалното и езиковото развитие на децата.

Унгарските изследователи са измерили мозъчната активност на кучето чрез функционален магнитен резонанс (fMRI). Обучени семейни кучета са слушали говор, насочен към кучета, бебета и възрастни, записан от 12 жени и 12 мъже.

Проучването показва, че слуховите области на мозъка на кучетата реагират повече на реч, насочена към кучета и бебета, отколкото към речта, насочена към възрастни. Речевата чувствителност на мозъка на кучето е по-изразена, когато говорещите са жени.

Повишената чувствителност на кучешкия мозък към говора на жените може да се дължи на факта, че жените по-често говорят на кучетата с характерната „бебешка“ интонация, отколкото мъжете, обяснява Анна Габор, съавтор на изследването.

Previous post 3-те зодии, които са най-лошите шофьори
Next post Необичайни места, на които може да срещнеш любовта