Къде и какво да пазарувате в Бодрум

В последните години полуостров Бодрум в Турция се превърна в гореща лятна дестинация с тълпи от туристи, които пристигат заради чистата вода, кипящите клубове на плажа и, разбира се, заради пазаруването.

Независимо дали искате да си купите традиционен килим или да си актуализирате гардероба с последните модни тенденции, Бодрум е истински шопинг рай.

Кои са нещата, които си струва да купувате там, и къде да ги откриете?

Ръчни чанти и занаятчийски изделия

Много туристи отиват направо в град Яликавак на северозапад, където на брега от години работи комплексът Palmarina. Освен обичайните скъпи дизайнерски марки, там ще откриете ръчни чанти на турския дизайнер от Истанбул Сера Тюркер, както и красиви плажни дрехи, кафтани и ръчно изработени кожени сандали на местната марка Mysabella, информира “The Telegraph”.

Още традиционни кожени сандали можете да намерите в самия Бодрум, най-вече в стария град, пешеходната търговска зона близо до крепостта Бодрум, където можете да се заредите с малки сувенири – сапуни местно производство, гъби от естествени материали и всевъзможни талисмани със синьо око против уроки.

Килими и традиционни изделия

Освен с кожените изделия, Турция е известна и със своите килими. В Бодрум продават всякакви видове. В планинското село Етрим можете да видите как работят изкусни майстори, използвайки вековна техника, преди да си купите нещо.

Заслужава си да спрете и в културното и артистично село Дибеклихан – комплекс на изкуствата, който някога е бил изоставено село. Сега там има галерия, филмово кафене с ежедневни прожекции на класически филми през лятото и няколко занаятчийски работилници.

Пазар

Ако цялото това пазаруване ви накара да огладнеете, можете да отскочите до някой деликатесен магазин за някое от многобройните уникални турски сирена, сладко и маслини. Те са идеално за бързо хапване или да си ги занесете вкъщи. Само помолете продавачите да ви ги вакуумират, за да можете да ги съберете в куфара си.

За още по-автентично изживяване на истински пазар се разходете по някой от пазарите, които се провеждат всеки ден в различно село. На повечето от тях са продава забележително разнообразние от плодове и зеленчуци.

Пазари, които продават основни хранителни стоки, се организират в Бодрум всеки четвъртък и петък. Във вторник има пазар за платове в близкия Милас, където се продават платове от целия регион, както и килими, кухненски прибори и текстил.

Има и един много по-малък пазар в тихото крайбрежно село Гюмюзлюк всяка сряда (където ще откриете ръчно изработени неща като рисувана креамика и кратунени лампи), пазар за хранителни продукти и занаятчийски стоки в Тургутреис в събота сутрин и битпазар с всякакви джунджурии в Битез в неделя.

Но без значение дали си купувате килим или меден звънец за камила, не се колебайте да се пазарите. Това е очаквана и забавна част от пазаруването в Бодрум.