Лековита вода и природа в спа столицата на България

Лековита вода с температура от 28 до 91 градуса и невероятно красива природа през всички сезони, и то на едно място, а именно в спа столицата на България. Неслучайно хотелите в града целогодишно са запълнени с гости от страната и чужбина. Градът се намира в планинска местност и при пътуване дотам от София се минава през невероятно дефиле. От едната страна на пътя може да се види теснолинейката, който вече е туристическа забележителност, а преди линията се е ползвала само за товарни превози. Покрай пътя криволичи и красивата река Чепинска, гледка, която може да бъде описана само от един художник или писател.

Велинград е разположен на 130 км от София и на 80 км от Пловдив, в западната част на Родопите. Красивата природа и находищата на минерални води превръщат Велинград в един от водещите балнеокурорти на Балканите.

След Освобождението от османско владичество през 1878 г. в района около Велинград се създават работилници и предприятия за обработване на дървен материал.

Велинград е известен и с най-големия карстов извор в България – Клептуза. Той има дебит от 600 до 1200 л/сек, подхранва две изкуствени езера, а край него е обособена зона за отдих с водни колела. Средната годишна температура на въздуха в курорта е +9,3°С, средната януарска +1,8°С, а юлската +18,7°С.

Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води. Това е довело до многообразие на варианти за използване на минералната вода – и за отмора, и за рехабилитация, и за възстановяване. На разположение на туристите са минерални бани, басейни, плажове, балнеосанаториуми, спа хотели. Най-горещи са водите в квартал Каменица – с температура до 91°С. Минералната вода и процедурите, които се предлагат във Велинград, оказват благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания.

При масовото принудително помохамеданчване на българите в района през втората половина на XVII в. много хора избягали и се крили в горите, за да запазят християнската си вяра. След това повечето от тях се заселили в квартал Каменица, където изградили храма „Света Троица”. Тайно била изкопана землянка, направена като параклис, и в нея се извършвали богослуженията. През 1933 г. започва изографисването на храма, което продължава девет години. През 1965 г. църквата била изградена наново. Тя заема 211 кв. м застроена площ, сградата е масивна, а стените са от камък с дебелина 0.80 м. Друго интересно място във Велинград е Историческият музей. В него може да се види една от най-богатите експозиции на великденски писани яйца в България.

В района на Велинград се намират много защитени територии – „Валявиците”, „Рогачица”, „Черновец”.

В местността Тъжника до река Доспат се намира единственото находище в България на растението върболист тъжник (Spiraea salicifolia L.). През юни-юли то цъфти с розово-червени гроздови съцветия, отвътре клоните му са кухи. Било е използвано за направата на лули. Растението е в Червената книга на България (списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове, срещащи се на територията на България).

Много са природните забележителности във Велинград и около него. На около 35 км от града, до село Побит камък, се намира скално образувание със същото име. Формата на едрозърнестия гранит напомня на руските матрьошки.

На 16 км от Велинград се намира курортът Юндола, който е подходящо място както за зимен, така и за летен туризъм. На 13 км югозападно от Велинград се намира и пещерата Лепеница. Пещерата е дълга 1525 м и има двуетажни галерии, подземна река и езера. Интересно за посетителите е многообразието на сталактити, сталагмити и сталактони, каменни завеси, които се отразяват в кристалните води на езерото. Едно от богатствата на пещерата са пещерните бисери, а пещерните кратери са уникална находка в България.

При светилището на връх Острец (1369 м н.в.) са открити множество останки от глинени съдове, датирани от късножелязната епоха (VI – I в. пр. н.е).

През Велинград преминава теснолинейната железопътна линия Септември – Добринище. В момента тя е предназначена само за превоз на пътници.

Във Велинград има над 40 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за обществено хранене и забавление. Обществените минерални бани са благоустроени, изградени са 22 открити и закрити минерални басейни. Някои от хотелите пък разполагат със собствени градини и имат договорки с местни животновъди за доставка на пресни меса. Ястията и салатите пък се приготвят от зеленчуци, добивани в личните градини на хотела. Така вкусът е български и много хора се връщат по тези места именно заради вкусната храна.

На територията на община Велинград се намира и язовир „Сърница”, в близост са и други язовири – „Белмекен”, „Батак”, „Беглика”, които са любима дестинация не само на рибарите, но и на почитателите на планинския туризъм. В близост са и други планински курорти – Цигов чарк, спортен комплекс Белмекен и др.

Previous post Ето защо мъжете са луди по жени с пищни форми
Next post Омикрон подхлъзна самба фиестите в Рио де Жанейро и Сао Пауло