Лили Иванова изнасяла фиктивни концерти в Родопите?

Естрадните звезди изнасяли по един концерт на ден в Родопите, но по документи излизало, че са пеели поне на още 2-3 места. По документа примата Лили Иванова е изнесла концерти в населени места, за чието съществуване сигурно дори не подозира, разкрива седмичникът „Родопи войс“.

Само с „фиктивни концерти“ местните младежки домове можели да си позволят да поканят Лили Иванова, Георги Христов, Маргарита Хранова и други величия на българската попмузика до 1989 година.

„Това не е схема за кражба на пари, а начин да се удовлетворят желанията на звездите. Певците нямат никаква вина, по този начин се заобикаляше тромавата система. Когато Лили Иванова беше поканена в Кърджали, на нея трябваше да ѝ се плати хонорар, който не можеше да се изпише по силата на тогавашната наредба.

Лили пя само в града, но местните организатори се наложи да впишат и концерти в Перперек и още едно село. Тамошните комсомолци бяха извозени до града“, разказва пред репортер на изданието бивш служител на бившата концертна дирекция „Естрада“.

При гостуването на звездата в Смолян пък имало 1 концерт на живо и още 3 – според архивите.

120 лева по наредба бил хонорарът на Лили Иванова за участие тогава. Отделно ѝ се плащали пътни, нощувки и наем за апаратура. Само тя била със звание „Заслужил артист“.

Фиксираното възнаграждение на другите певци варирало от 60 до 80 лева. Никой от звездите обаче не се съгласявал да пее за такава малка сума. Исканото от тях възнаграждение надвишавало поне 3-5 пъти установеното в държавната наредба за хонорарите. Така всички реално получавали на ръка много повече, заради което организаторите докарвали бонуси чрез документни манипулации.

„Не е вярно твърдението на певците, че били ощетявани от организаторите на концерти, които уж укривали истинския приход от продажбата на билетите. Всичко се прави, за да може по някакъв начин да се признае трудов и осигурителен стаж на певците, за да помагат да получават пенсии“, пояснява бившият служители на „Естрада“.