Любо Киров: Важно е да се усещаме млади и влюбени, силни и свободни

– Г-н Киров, в синхрон с отминалия само преди дни Великден вече осезаемо усещаме и своеобразното възкресение на концертната култура у нас след една доста продължителна пауза. Какво е чувството след този рестарт?

– Усещането за концертите е прекрасно, още повече това се засилва със съвпадението, че скоро посрещнахме Великден. Винаги ме зарежда мисълта, че след материалната смърт има живот. Това е всъщност Великден! Добре е да знаем истинското значение на този празник и да не забравяме за възкръсналия Христос. Да имаме надежда за нов живот е голямо освобождение. Вярвайки във възкресението, ние се отърваваме от най-големите си страхове в този материален свят.

Дано всичко върви към трайно отваряне и връщане на културния живот. Нямам търпение за среща с публиката, приятелите и музикантите. Мисля, че сега сме още по-мотивирани да правим музика и да пътуваме.

– Разкажете ни повече за националното турне, което ви предстои! Очаквахте ли всъщност толкова положителна реакция от страна на феновете – те ви заляха като че ли със запитвания за концерти в различни градове още след обявяването на първата ви изява в Античния театър в Пловдив?

– Много ме зарадва това, че хората изкупиха билетите за големите концерти много бързо.

Почувствах се смислен и разбрах, че липсвам на хората, които харесват музиката ми. Това ме амбицира да направя допълнителни дати за още градове. Знам, че ще бъде много емоционално за мен след цялото това време на музикална пауза.

– Върна ли ви организацията носталгично към предни концерти и имате ли някой мил спомен с почитател, който да се откроява, като превъртите лентата?

– Често се сещах наистина за всички мили моменти от предишните мои концерти, спомнях си за пътуванията из страната. Най-много се открояват всички хора, които се сгодиха на мои участия.

– Турнето ще се проведе под надслова – така да се каже – на новата ви песен „Целуни ме“, която направи премиерата си преди дни. Какво ви вдъхнови за нея?

– Целувката е начин да изразим чувствата и страстта, които изпитваме, без да използваме думи. Целувката е най-искреният израз на обич и привързаност. Тя винаги е загадка. Има много лица и за всеки един момент има целувка, с която можем да кажем различни неща като „Здравей“, „Обичам те“, „Пази се“, „Радвам се да те видя“ и т.н.

Както винаги текстът е на няколко нива. Той носи както лично послание към някого, така и общо такова за живота, който водим. За това, което ни се случва дори и сега в тази тъжна година. Посветена е на ценните моменти и пропуснатите такива с хората, които обичаме и ни обичат.

– Наскоро представихте и видеото към „Целуни ме“. С кого работихте по клипа?

– Снимките бяха нощни, заснехме видеото със страхотните млади актьори Стефания Кочева и Боян Арсов. Мисля, че стана красиво, едновременно странно и леко сюрреалистично видео.

– Видях в социалните мрежи, че Орлин Горанов бе заявил желание да види първи крайния резултат от видеоклипа. Успяхте ли да го осъществите?

– О, да, разбира се! Орлин Горанов е страхотен приятел и коректив за мен! Радвам се, че точно той харесва нещата, които правя!

– Духът на 90-те силно се усеща в парчето. На какво се дължи според вас това наше всеобщо завръщане като че ли към тези години?

– Цялата световна музика, подобно на модата, се върти във времето. Сега явно е периодът на завръщане към 90-те години на миналия век. Хубаво е, че аз харесвам този период и ми беше много лесно да се потопя отново в стилистиката на това десетилетие.

– Казвате, че песента „Целуни ме“ поставя началото на нов албум. Можете ли отсега да вдигнете малко завесата за проекта, какво можем да очакваме?

– Новият албум е в работен процес. Той ще се състои от 10 песни. На път е и втори сингъл, който ще излезе през лятото, а самият албум ще е готов през есента на 2021 г. Ще съдържа и няколко колаборации.

– На всички много ни липсва концертният живот. Със сигурност обаче организирането на лайв събития в момента крие немалко предизвикателства. Кои са най-големите пред вас в навечерието на турнето?

– Турнето ще премине както в клубовете, така и в големите летни театри в страната. Предизвикателство беше това дали хората ще се престрашат да се събират на концерти. То обаче бе бързо преодоляно, след като видях вече изкупените билети!

– Загубихме много през последната година – неизпети на живо песни, несбъднати срещи и най-болезнено от всичко – хора. Кои са големите истини, които открихте за себе си в тези времена на изпитания?

– Истината е в това да не изпускаме сегашния момент, защото само него владеем, а утре може да ни няма. Важно е да се усещаме млади и влюбени, силни и свободни, способни да обичаме себе си, живота и хората, да се наслаждаваме на всеки миг.

– Последната година като че ли ни припомни и за важността на дигиталните технологии – именно те ни свързват, когато това не може да се случи на живо. Каква е тяхната роля в света на музиката? Дали сме достатъчно зрели като индустрия и още повече – като начин на потребление, свързано и с пиратството?

– Все повече хора се научават да използват технологиите по полезен начин. Колкото и дигитални да ставаме, аз мисля, че умният човек няма да престане да търси преди всичко смисленото съдържание, независимо от техническото развитие.

Що се отнася до пиратството у нас, то е въпрос на морал… Просто го наричайте престъпление, за да е по-ясно какво е.

Previous post Блага вест в поп фолка: Фики чака принцеса през есента
Next post Райна яхна камила в Египет