Мария Бакалова надмина Глен Клоуз в надпреварата за „Оскар“

Българската звезда Мария Бакалова влезе в топ 5 на актрисите, борещи се за номинация за поддържаща роля на предстоящите награди „Оскар“. Това написа престижното издание Gold Derby, което ежегодно се залавя с тежката задача да предскаже настроенията на Академията за заветните статуетки.

След като спечели призове от критиката в Ню Йорк и Чикаго, Бакалова успя да се изкачи с няколко позиции напред в списъка с потенциални претендентки за „Оскар“. Така, българката успя да измести от топ 5 дори холивудската легенда Глен Клоуз, която тази година участва в „надпреварата“ със заглавието Hillbilly Elegy. Категорична фаворитка сред актрисите, блеснали тази година в поддържащи роли, пък е Аманда Сейфрид, смята Gold Derby. Звездата, която познаваме от филми като „Мама миа“ и „Гадни момичета“, впечатли критиката с участието си в Mank.

Лентата като цяло се радва на добри отзиви, като към момента е на второ място в списъка и с претенденти за голямата награда на оскарите – тази за най-добър филм. Пред него е единствено Nomadland с Франсис Макдорманд, като очакванията и към тази продукция са големи, предвид, че първенец сред режисьорите към момента – според Gold Derby – е авторката на заглавието Клои Жао. И тук тя е следвана от Mank в лицето на неговия създател – Дейвид Финчър.

Сред актьорите тази година фаворит е покойният Чадуик Боузман. Звездата от „Черната пантера“, която почина това лято след 4-годишна тайна битка с рака, участва в оскаровото състезание с Ma Rainey’s Black Bottom. Ако прогнозите се сбъднат, актьорът ще влезе в историята на наградите на Американската филмова академия като първият актьор, който института почита посмъртно след Масимо Троизи (1995). Екранната партньорка на Боузман – Вайола Дейвис, е водач сред актрисите в главна роля. Именно на нея се пада честта да изиграе известната певицата Ма Рейни, около чийто живот гравитира сюжетът.

Припомняме, че следващата церемония по връчването на статуетките „Оскар“ ще се състои на 25 април.