„Мастършеф“ избира 10-те топ готвачи

Пълно равноправие между половете постигна „Мастършеф“ след като петима мъже и пет жени влязоха в топ 10 на най-добрите хоби-готвачи. Към титлата и приза от 100 000 лева от талантливите дами продължават Виктория Капитонова, Нела Тинчева, Цветелина Томиъм, Мария Жекова и Мая Вожничко-Косак. От мъжете журито селектира Стилиян Желязков, Константин Таквор, Мартин Банков, Теодор Колев и Александър Петров.

Само на косъм от топ 10 отпаднаха две атрактивни участнички. По време на стрес теста блогърката и веган Анна Стойкова разочарова със сух, твърде солен омлет от аспержи с бъркани яйца от тофу и напусна шоуто.

„Въпреки че си тръгвам и за миг не съжалявам, защото успях да покажа, че растителната храна може да бъде и вкусна, и красива“, каза тя, след като свали престилката си.

Традиционната испанска паеля пък препъна бесарабската българка Лидия Петкова. Преводачката сбърка при избора на ориз и забрави ароматния шафран, придаващ автентичен вкус на ястието. Критиката на журито обаче не помрачи настроението й.

„Тръгвам си с добри чувства. „Мастършеф“ е преживяване, което ме подмлади, накара ме да се чувствам жива и енергична“, заяви тя.

Едно лично признание добави още позитивни емоции в шоуто. Родената в Сирия, но живееща от години в България Мая обяви, че е бременна в четвъртия месец. Радостната новина беше посрещната с аплодисменти от конкурентите й, а шеф Петър Михалчев предложи шеф Андре Токев за кръстник на бебето.

Голяма изненада за хоби-готвачите се оказа и съдържанието на кутиите. В тях участниците откриха 13 различни продукти в жълто – масло, мед, стафиди, лимон, царевица, полента, ябълка златна превъзходна, френско петле, картоф, жълт морков, жълти домати, амстердамско зряло сирене и златни листчета, с които да създадат кулинарен шедьовър за златен медал. Рентиерът Александър вдигна летвата с френско петле върху полента с царевични кексчета и картофено пюре, и приятно изненада журито, като представи пилешкото филе под формата на домат. „Моята тактика в кухнята е врагът да не знае какво мисля и на какво съм способен“, обобщи той.

Емоционалният стрес се повиши, след като претендентите за титлата бяха изправени един срещу друг в кулинарни дуели и всеки трябваше да покаже превъзходство над съперника си. А напрежението колуминира в изключително труден master клас, воден от виртуозния шеф Итамае Нодзоми Фурутани, официален готвач в резиденцията на японския посланик в България. Домакинята Цветелина, която е прекарала няколко години от живота си в Азия, и шофьорът Мартин, трябваше да повторят приготвените от специалния гост традиционни японски пролетни ястия, в които основни герои бяха лавракът и уханните листа от сакура. Опитът на Цветелина с екзотичната кухня не й помогна. Мартин се справи по-добре с японското предизвикателство и получи Master-престилката.

Previous post Безчинства! Филип Аврамов-Фицата опика „Жигули“
Next post Криско се шири в палат за 1 млн. лева на „Камбаните“