Миленита спори с баба си що е то щастливо съпружество

Нашите баби са знаели 2 и 200, а днешната Ева се опитва да разбере колко е 1 плюс 1 – дали са двама, които след мимолетно докосване на тела и души ще се разбягат в различни посоки, или ще сплетат съдбите си в едно цяло завинаги. Този и още много въпроси из теорията и практиката на взаимоотношенията между двата пола по забавен начин поставя новият спектакъл „Женските изкуства за щастливо съпружество“ на Театрална работилница „Сфумато“.

Едната „половинка“ от представлението е изготвена по едноименното ръководство на Йона П. Стоянова (1929) и по „Домъ и общество – книга за етикецията въ Царство България“ от инж. Лили Янакиева (1935). Другата – гласът на съвременницата ни, е

създадена от драматурга Стефан Иванов

явно добър познавач на клишетата в женското мислене. Негова е заслугата да увлече в диалог и да вкара в полемика двете лица на Ева: „вечната и святата“ някогашна дама и модерната и забързана пораснала хлапачка, която не е феминистка, но все пак би желала мъжът да се научи поне да си плаща сметките и да не я ползва за генерален спонсор.

Първата носи перли, говори бавно, тихо и изискано, не жестикулира просташки и прави всякакви компромиси, за да задържи своя мъж и господар, да „има подслон и храна“ – тя е актрисата Василена Винченцо. Втората е модерна и динамична, с небрежна рокличка и с маратонки, бурно размахва ръце с чевръсти дълги пръсти, които обгрижват 3 деца, печели добре, но най-често е сама – тя е певицата Миленита, в чиито реплики се долавят доста автобиографични детайли.

Реквизит на сцената са само два стола и два микрофона, напомнящи, че все пак това, освен спектакъл, е и трибуна за диспут. Всяка от двете жени представя своята истина – толкова различна от другата, че пресечната им точка е май само в това, че никоя от тях не обича мъжете да се водят по акъла на майки, лели, сестри, братовчедки, роднини и „цялата тая паплач“. С много хумор те разкривят женския манталитет някога и сега, оставяйки ни вратички да се замислим:

Всичко старо ли е било погрешно?

Всичко днешно ли е сбъркано?

Има ли успешна тактика? И къде е тя – някъде по средата ли?… Представлението е за срещата между жени от различни поколения и векове, за техните истории, истини и самозаблуди и за дългия път към диалога, разбирането и равнопоставеността между половете, който все още предстои да бъде изминат.

„Женските изкуства за щастливо съпружество“ на Йона П. Стоянова е любопитен поглед към живота на българската градска жена в периода на Царство България. В този наръчник за успешен брак от миналия век е описано всичко необходимо, за да бъдат нашите прабаби добри съпруги, всеотдайни домакини и грижовни майки в очите на обществеността. Авторката е създала интригуващата творба, която към днешна дата изумява с консервативния прочит на женската роля в българското общество.

„Книга за етикецията въ Царство България“ от инж. Лили Янакиева пренася в свят, изпълнен с галантни дами, за които „по време на танц е некрасиво да се притискат много към кавалера си“, и изтънчени господа, които „трябва да целуват ръка само на госпожите, понеже така изразяват почитта си към омъжената жена“… Книгите са преиздадени във фототипни издания от сдружение „Българска история“.

Previous post Даяна Ханджиева с тежка любовна изповед за баскетболиста Кристиан
Next post Любим актьор влиза в „Маскираният певец“ тази събота