Мистериозното племе сурма, което идва от „небето“

В списанието на географското общество на Исландия е публикуван доклад от експедиция до африканското племе сурма. Изследователи твърдят, че сурма са потомци на извънземни. Те дори предоставят и доказателства за това, предава pochivka.blitz.bg.

Разбира се, този въпрос остава доста спорен, но без съмнение това племе е много интересно.

В труднодостъпен район, на плато, заобиколено от планини от всички страни, на мястото, където се пресичат границите на Кения, Етиопия и Судан, живее малобройното племе сурма.

Като цяло за него се знае доста малко. Достигането до него е много трудно поради географското местоположение. Хората от племето пък изобщо не се стремят да осъществяват контакти с цивилизацията.

Освен това всички, които са се сблъсквали с тях – от изследователи до няколко много упорити туристи, разказват за тяхната арогантност, презрение към чуждите и нежелание да си общуват с тях, дори и срещу пари.

Те наистина смятат, че са по-добри от всички останали. „Ние сме по-добри от другите, защото се радваме на свободата в гората, нямаме господари, тази земя е наша и можем да пием мляко до насита“, казват те.

Сурма напълно отхвърлят всички достижения на цивилизацията с изключение на едно – автоматите. Те им помагат да отбиват набезите на съседите си. Този народ има изключително жестоки и войнствени съседи, сред които мурси, които са безмилостни и считат себе си са въплъщение на духовете на смъртта.

Не само свободата е повод за гордост на сурма. Исландската експедиция, която успяла да стигне до тях и да прекара известно време там, спечелвайки частично доверието им, разкрива още един аспект, който дори сред самите сурма не е много известен.

Част от мита за сурма гласи: „Живяхме на небето с нашия бог Тугу. Един ден той отвори проход в облаците и ни даде въжета да слезем на земята. Дойдохме тук, в долината на река Кибиш. Една жена скъса въжето и небесата се затвориха. Оттогава не знаем къде да търсим Тугу и къде да намерим убежище“.

Трябва да се отбележи, че хората от този народ много неохотно и фрагментирано разкриват своите митове пред чужденци. Всъщност само исландците са успели да научат нещо повече. Те прекарали там повече от 6 месеца и, по думите им, през първите 4 се чувствали като изгнаници.

След това те научили невероятни неща. Оказва се, че сурма не се смятат за земляни и твърдят, че са дошли от небето. Някога обектът, на който са пристигнали, е претърпял авария, и са изгубили връзка с родното си място. Митът за произхода им потвърждава това.

Това е и причината за тяхното високомерие. Те смятат „земляните“ за по-нисши от себе си и не изпитват никакво желание да общуват с тях. Интересното е, че исландците смятат, че са открили доказателства за катастрофата на „космическия кораб“.

Експедицията взела проби от почвата и минералите от цялата територия на племето. След обработването им са получени невероятни резултати.

Оказва се, че през 5-и век сл. Хр. на тази територия е имало локално отделяне на радиоактивни вещества по неизвестна причина. А сред минералите, събрани в същия район, са открити няколко от неземен произход. Метеорити са сред хипотезите.

Въпреки това исландците повече клонят към версията за катастрофа на някакъв апарат, макар според тях да са необходими много повече изследвания.

Самите хора сурма са убедени в своя неземен произход и дори във външния си вид правят всичко, за да не приличат на хора.

Най-известното във външния им вид са пластините в устните на жените, но това не е уникално. Племето мурси прави същото. Това по-скоро е свързано с набезите на търговците на роби и се прави, за да не изглеждат жените привлекателни за тях.

Но отношението към косата е необичайно. Сурма не могат да я понасят, бръснат я изцяло, а на главите си поставят невероятни неща. Както мъжете, така и жените.

Освен това те рисуват по телата си. Етнографите го наричат бодипейнтинг и то е доста разпространено сред много екзотични племена. Но в това отношение сурма се отличават.

Те боядисват цялото си тяло и то не само веднъж на ден. Има версия, че това се прави не само по естетически причини, но носи някаква кодирана информация и, когато съобщението трябва да се актуализира, се прави нова рисунка. Това, обаче, е само версия, а както винаги, самите сурма не коментират тази тема. По принцип те си мълчат за много неща.

Така или иначе тези рисунки са ярки и красиви и действително правят външния вид на сурма не много човешки.

Това са сурма – загадъчни, високомерни и извънземни.

Previous post 10 неща, които трябва да изхвърлите веднага
Next post Актьорът Любо Ковачев потъна в скръб, COVID му отне любим човек