Мишо Шамара на 50 г.: Селската ми чест ме е вкарвала в много проблеми

Един от най-емблематичните рапъри у нас – Мишо Шамара, навърши 50 години на 27 декември. Варненецът, чието име е Михаил Михайлов, бе включен на живо в предаването „Преди обед“ по БТВ от Чикаго, където живее от 8 години със семейството си.

Разказът на Биг Ша и равносметката му за последния половин век живот изумиха водещите Деси Стоянова и Сашо Кадиев, който поздрави рожденика в началото на включването с „Чичо Мишо, да си жив и здрав!“. Рапърът му отвърна с широка усмивка и благодарност.

Ето какво разказа той за плановете си и живота в САЩ:

„Ще отпразнувам рождения ден с парти вкъщи. Имам студио, чакам много приятели. Много по-осъзнат човек съм. Старая се да имам по-осъзнат поглед върху света, върху пътя ми към щастието, и се радвам, че децата ми растат тук, чувстваме се прекрасно. Ако трябва да бъда честен, намерих това, за което дойдох тук в Щатите. Докато живеех в България, се опитвах да си направя малко оазисче на американската култура и музика, която аз харесвах още от MTV. Тук си е Америка – място, където винаги съм мечтал да живея. Аз обичам да прокарвам пътеки. Преди мен нямаше такава пътека, прокарана в тази музика в България. Без да се изхвърлям, ама бях с мачетето в джунглата и проправях пътя за всички други, които в момента правят тази музика“, казва Шамара, който обезателно е натрупал доста мъдрост през нелекия си житейски път.

„Кацнахме тук без английски, а в момента се справяме добре, децата ми говорят перфектно. Минал съм през много неща – работил сам диспечер, в момента си карам Uber, за да си плащаме сметките, но правим и видеоклипове, работя с много рапъри, имаме музикално студио, снимаме клипове, обикаляме. Дъщеря ми пък е в спортовете – синхронно плуване. На седем години беше на „джуниър олимпикс“ – най-голямото състезание, на локално ниво има много медали. Съпругата ми се чувства прекрасно. Доста по-усмихната е от преди. Обикаляме си на екскурзии. И тя както мен си кара Uber за по няколко часа. Нямаш никакви ангажименти – нямаш работно време, нямаш бизнес, в който да не можеш да спиш, да го мислиш. Буквално днеска решаваме да отидем във Флордиа, в Калифорния, палим колата и отиваме. Тук и чистачката може да си позволи да има къща и да ходи където иска. Тя самата държава е направена така, че стандартът на живот и нещата, които консумират най-бедният и най-богатият, да нямат кой знае каква разлика. Освен чрез каране на Uber, има и много други нови технологии, които позволяват да можеш да използваш времето си по съвсем различен начин, да се чувстваш свободен, да работиш когато си поискаш, когато ти имаш нужда. Някой път не работя с месеци, защото ме мързи“, споделя откровено рапърът.

Това предизвика Сашо и Деси да възкликнат: „Това звучи твърде добре да е истина“.

„Да де, но после се стягаш и работиш по 10 часа на ден, за да наваксаш“, уточни Шамара. „Срещам се с абсолютно всякакви хора. Направил съм сигурно 25 000 райда на Uber и това ми дава възможност да срещна много хора, помогна ми и и за езика. Случвало се е да качвам и българи. Забавно е“, сподели още той.

Варненецът споделя, че прави всичко възможно, за да помага за кариерата на сина си Лил Ша, който също се занимава с този жанр в музиката.

„Той е по-добър рапър от мен. Опитваш се да му кажеш само кои са подводните камъни и ако може да не повтаря моите грешки. Защото аз съм направил много тъпи грешки. Много! На първо място искам да избегне грешки като например да не бъде натоварен от егото си, да не бъде много тънкообиден, защото мен селската ми чест ме е вкарвала в много проблеми. „Ти знаеш ли кой съм аз?“ е страшна работа“, откровено си признава един от основоположниците на българския рап.

„Браво, Мишо! Много ми харесва колко мъдър си станал, защото и мен ме кара да се замислям за грешките, за егото, за импулсивността. Виж как си се научил, може би Америка те е научила“, заяви водещият Сашо Кадиев.

„Живеем в свят, в който всеки човек е важен и значим, независимо дали е рапър, таксиметров шофьор. Искам синът ми да бъде по-спокоен от мен, да не реагира първосигнално, да си дава 10 секунди. Аз бях в едно друго общество. Ние израснахме по време на комунизма, не знаех какво е свобода, мислехме, че свободата си е слободия“, добави юбилярят.

В края на интервюто Деси Стоянова го попита какво си пожелава, а той отговори: „Искам на 150 и по-следващите да завещаем на младите една по-чиста, по-зелена планета, по-малко да я замърсяваме, да сме по-отговорни с електроенергията. Ааа, ти представяш ли си какви работи ме вълнуват вече“, засмя се рапърът, а Деси Стоянова му каза: „Абсолютно, точно това ме изненада“.

Previous post Бременна ли е Евгения Джаферович или просто напълняла?
Next post Сашо Кадиев се сгоди, падна на коляно и поиска ръката на изгората си