Моника Белучи: Прекарах много добре в България, надявам се да се върна

В рамките на 39-ото издание на кинофестивала в Торино се състоя премиерата на филма „Момичето във фонтана“ на режисьора Антонджулио Паници с участието на Белучи. Италианката влиза в образа на Анита Екберг – легендарната шведска актриса, прочула се с участието си в киношедьовъра „La dolce vita“ на Федерико Фелини.

По време на престижния форум звездата бе удостоена с наградата, символ на фестивала, след което проведе майсторски клас в Националния музей на киното в Торино.

„Публиката е тази, която решава какво определение да ти даде и обикновено то се различава от гледната точка на артиста. Аз съм актриса, влизам в роля, снимам даден филм, след което всичко е в ръцете на зрителите. Те са тези, които взимат решение в какво си се превърнал. Аз съм човек на изкуството „, споделя пред Нова тв Белучи.

За новия филм тя разказва: „Радвам се да направим тук премиерата „Момичето на фонтана“ , с която разказваме за творческия път на една актриса, която решава да се превъплъти в образа на друга актриса. В случая на Анита Екберг. Може да проследите целия креативен процес с режисьора от самото начало – работата на екипа, грим, прическа, костюми. Цялата физическа трансформация в нейния образ. Но целият този труд реално придобива смисъл по-късно, когато се осъществия истинска връзка между моята душа и тази на Анита, когато двата персонажа се слеят в едно“.

Актрисата коментира и живота като икона на киното: „Ще се опитам да направя сравнение между това да направя сравнение какво е да си актриса сега и през 60-те. Първото нещо, което изниква в съзнанието ми говорейки за Анита Екберг е нейната идентичност. Когато е пристигнала в Италия, тя се е откроявала в тълпата. В онзи момент, след войната, жените са били оковани в една действителност, в която на първо място е бил култът към семейството, а не социалната свобода. Анита със своята независимост, с начина си на поведение е провокирала вниманието на всички. Танцувала е на масата, често е сменяла съпрузите си, държала се е толкова непринудено.

Папараците буквално полудели по нея и по един или друг начин тя се е превърнала в жертва на тази ситуация, в която безвъзвратно губи свободата си. Що се отнася до мен, благодарение на преживяното на жени като нея, съм се научила да се пазя. Актрисите днес знаят как да се защитават. За мен най-важното нещо, което ме е съхранило, е да правя разлика между имиджа и личния живот.“

Моника Белучи отбелязва, че също е платила цена. „Може би понякога животът ти е изложен на показ и това е възможно да ти съсдаде проблеми. Свободата е цената, която плащаш и е много важно да не я загубиш. Важно е да съхраниш същността си и да направиш всичко възможно да опазиш семейството си и винаги да правиш разлика между образа на артиста и какъв си в действителност.“

През май тя беше в България, където снимаше филм. „Искам да кажа на всички мои почитатели, че наистина прекарах много добре в страната ви. Надявам се да се върна отново и да остана по-дълго, за да се свържа по-дълбоко с България. София е толкова красив град. Благодарна съм за всичко, което ми се случи на това невероятно място, искрена съм – чувствах се прекрасно“, сподели актрисата.

Previous post Много почитатели! Преслава направи задръстване в Студентски град
Next post Лили Иванова: Омразата ме калява! Презирам тези, които ме критикуват