Най-далечният ресторант в света се мести на по-изолирано място

Рекламиран като най-отдалечения ресторант със звезда Мишлен в света, Koks посреща гости в къща с тревни покриви в покрайнините на Лейнар – село на Фарьорските острови с население от около 250 души.

През лятото на 2022 и 2023 г. заведението с две звезди Мишлен обаче ще е още по-изолирано, тъй като се премества в Илиманак, Гренландия, чието население е 53 души.

От 12 юни до 8 септември Koks ще поеме ресторанта в Ilimanaq Lodge близо до Илулисат. Екипът ще предлага меню с фиксирана цена само за 30 души на вечер.

Преместването е предизвикано от комбинация от фактори, сред които малкото пространство близо до езерото Лейнар и много забавения процес на изграждане на постоянния ресторант на Фарьорските острови.

„Чувствах, че вече не можем да осигурим това, което трябваше да осигурим“, казва готвачът Пул Андриас Зиска. „Имахме някои връзки с Гренландия. Видяхме хижата с ресторанта и всичко работи много добре на практика – пространството и интериора на ресторанта, както и околностите в Илиманак.“

Подобно на менюто им на Фарьорските острови, повечето от съставките ще бъдат традиционни протеини от района, включително северни елени, които не се срещат на Фарьорските острови. „Имаме всички тези интересни неща от морето, които обикновено не намираме на Фарьорските острови и са много традиционни за ядене в Гренландия, като тюлени и нарвали“, казва Зиска.

Най-лесният начин да получите маса в един от най-трудно достъпните ресторанти в света е да резервирате нощувка в бунгало в Ilimanaq Lodge, включваща закуска и вечеря в Koks.

Koks се надява да отвори врати на родните си Фарьорски острови през 2024 г., а Зиска казва: „Ние сме доста уверени, че ще се върнем на Фарьорските острови, а нашето пътуване сега ще ни направи по-добър, по-силен и по-интересен отбор“.

Дегустационните менюта започват от 320 долара на човек.

Previous post Най-добрите домакини сред зодиите
Next post Хилда Казасян каза на Моню Монев, че е по-секси от Луна