Най-добрите съвети за икономично пазаруване

Живеем във време, в което свръхконсуматорството е издигнато в култ и е част от живота на повечето хора. За да пазите природата, да спестите пари и да се отървете от навика да се заобикаляте с излишни вещи, ви предлагаме няколко лесни трика за икономично пазаруване.

1. Не пазарувай без предварителен списък

Включи в списъка само продуктите, от които наистина се нуждаеш. В магазина се придържай към него, за да не се поддадеш на изкушението да пазаруваш безразборно според промоциите, опаковките, рекламата и т.н.

2. Прави списъка след пълен оглед на хладилника и шкафовете

Отдели време да „инвентаризираш” кухнята (и гардероба) си, преди да решиш какво да купуваш. Прегледай хладилника и фризера, както и шкафовете и гардероба. Ще установиш, че в тях се съдържат неща, за чието съществуване не си и подозирала. Изчисли също какво и в какви количества да купиш в съответствие със седмицата, която ти предстои – помисли вкъщи ли ще обядват децата, ще имате ли гости, ще излизате ли на ресторант… Наистина ли се нуждаеш от това нещо?

3. За хранителни продукти винаги проверявай датата на годност

Защото може да попаднеш на продукти, за които тя приближава. Това се отнася не само за пресните храни, но и за брашното, ориза, захарта.

4. Внимавай с промоциите

Те може да са както икономичен, така и разхитителен вариант за пазаруване. Помисли дали имаш нужда от такова количество и за колко време ще го употребиш, както и дали и кога ще облечеш тази нова придобивка, която харесваш, но…

5. Не отивай да пазаруваш с децата

Децата искат всичко. Понеже са много настоятелни, накрая се предаваш и пълниш чантата с неща, от които нито ти, нито те имате нужда.

6. Уважавай стоките

Връщай на мястото нещата, от които си се отказала, особено ако говорим за продукти, които изискват съхранение на студено.

7. Спазвай студената верига за хранителнипродукти

Използвай изотермичен плик, за да занесеш до дома си замразените продукти. Щом пристигнеш, веднага ги сложи във фризера, като преди това отстраниш картонените опаковки, които пречат на съхраняването.

8. Избягвай свръхамбалажа

По възможност избирай продукти, които не са опаковани с няколко пласта амбалаж – хартиен, найлонов и т.н. Не се изкушавай и от индивидуалните опаковки на бисквити и други продукти – практични са, но първо, плащаш по-скъпо, и второ, създаваш по-голям боклук, пише Cosmopolitan.bg.

Previous post Целувате ли се добре? Зодиакът ще ви издаде
Next post Андреа Банда с нова работа, шитва ли Гала?!